11:24 02.02.2021

Україна мусить прийняти міжнародне визначення антисемітизму IHRA - Борис Ложкін

2 хв читати

Антисемітизму в сучасній Україні майже немає, вважає президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін. Однак для повноцінного запобігання проявам нетерпимості Україні необхідно приєднатися до Міжнародного альянсу пам'яті жертв Голокосту (англ. The International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA). Про це Ложкін сказав в інтерв'ю виданню "Еврейский Обозреватель".

"У світі з 2016 року діє загальне юридичне визначення антисемітизму, розроблене Міжнародним альянсом пам'яті жертв Голокосту (IHRA), - розповів Ложкін. - Кількість країн, які прийняли це визначення, стає дедалі більшою. У жовтні його прийняли в Албанії, в листопаді приєдналася навіть Всесвітня рада імамів, найавторитетніше об'єднання мусульманських лідерів. Україна ж досі членом IHRA не стала".

Коли Україна прийме визначення IHRA, не виключено, що і статистика проявів антисемітизму зміниться. Навряд чи це істотно позначиться на даних, вважає Ложкін, але сам факт прийняття цивілізованого визначення антисемітизму позитивно позначиться на міжнародному іміджі України. "Усі факти, принаймні, були б зафіксовані і переслідувалися за міжнародно визнаною процедурою, і ми б усунули будь-які можливі подвійні тлумачення", - додав Ложкін.

Сьогодні, за словами Ложкіна, в Україні один з найнижчих у світі показників нетерпимості по відношенню до євреїв.

"На Київському єврейському форумі у вересні спецпредставник США з питань антисемітизму Елан Карр наводив дані дослідження авторитетної міжнародної компанії Pew Research - в Україні до євреїв позитивно ставляться 83% населення. Це найвищий показник у світі", - розповів президент ЄКУ.

Разом з тим, окремі інциденти все ж трапляються. Ложкін нагадав про нещодавнє руйнування святкової Ханукії в Києві на Контрактовій площі: "Вандал навіть не приховував свого обличчя, вимовляючи на камеру відверто антисемітську промову, а потім ще і в соцмережі виклав цей ролик - явний доказ скоєного злочину".

Однак, згідно з чинним законодавством, правоохоронці, за словами Ложкніа, кваліфікували цей злочин не як антисемітизм, а як хуліганство. Якби Україна приєдналася до IHRA, подвійне тлумачення цього інциденту було б виключено.

Нагадаємо, у вересні в онлайн-режимі Єврейська конфедерація України проводила другий міжнародний Kyiv Jewish Forum, який зібрав 83-тисячну аудиторію в усьому світі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА