16:20 23.11.2017

НБУ має намір до кінця року запустити "пілот" із врегулювання проблемного боргу єдиної особи в кількох банках

2 хв читати
НБУ має намір до кінця року запустити "пілот" із врегулювання проблемного боргу єдиної особи в кількох банках

Національний банк України (НБУ) має намір до кінця поточного року запустити пілотний проект із врегулювання проблемної заборгованості в деяких банках, які мають загальних боржників, повідомила заступник глави центробанку Катерина Рожкова.

"Ми намагатиммося за участю радників і фахівців врегулювати таку заборгованість, щоб полегшити життя банків і врятувати потужності тих позичальників, які дійсно можуть працювати і далі. Це наша внутрішня велика робота", - сказала вона під час засідання Вищої експертної ради при Раді НБУ в Києві в четвер.

Заступник голови НБУ пояснила, що центробанк узяв на себе відповідну ініціативу, оскільки бачить, що банки часто не можуть між собою домовитися щодо врегулювання заборгованості загальних боржників.

"У нас є боржник, загальна заборгованість якого в банківській системі становить 12 млрд грн. Вона зосереджена в дев'яти банках і є проблемною в усіх дев'яти банках. Ми отримали від всіх банків плани, що вони мають намір робити з цією заборгованістю. Один з дев'яти відповів, що подаватиме на банкрутство, чотири - що вони очікуватимуть погашення і ще чотири написали, що у них розроблені і майже підписані плани реструктуризації. Я хочу сказати, що така ситуація ніколи вирішиться і з багатьох причин. Одна з них - якщо хтось подасть на банкрутство, то інші вісім банків уже очікуватимуть чогось іншого. А оскільки в Україні немає нормального закону про банкрутство, то навряд чи вони взагалі що-небудь отримають", - сказала К.Рожкова.

Крім цього, додала заступниця голови НБУ, такими ситуаціями часто користуються самі боржники, які щойно бачать нестабільну ситуацію в банківській системі, одразу ж відмовляються кому-небудь що-небудь повертати.

"Тому, у нас в планах до кінця року запустити пілотні проект із врегулювання проблемної заборгованості в деяких банках, які мають загальних боржників, і провести з ним роботу, як з банками, так і з боржниками та їхніми власниками", - сказала К.Рожкова .

Як повідомлялося, частка поганих кредитів у кредитному портфелі українських банків на початок жовтня 2017 року становила 56,4%, а без урахування належної державі найбільшої фінустанови країни ПриватБанку - 47,5%. При цьому у ПриватБанку вона становить 85,9%, в інших держбанків - 59,3%.

За даними НБУ на початку 2017 року відбувся стрибок NPL, що пов'язано з визнанням ПриватБанком і приватними банками реального якості портфелів, проте в подальші місяці рівень NPL коливається в дуже невеликих межах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА