12:02 17.01.2018

Міненерговугілля пропонує продовжити спецзобов’язання з продажу газу населенню і ТКЕ до квітня 2021 р. з прив'язкою до ціни закупівлі в міжопалювальний період

3 хв читати
Міненерговугілля пропонує продовжити спецзобов’язання з продажу газу населенню і ТКЕ до квітня 2021 р. з прив'язкою до ціни закупівлі в міжопалювальний період

Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує продовжити спеціальні зобов'язання з продажу природного газу для потреб населення, теплокомуненерго і релігійних організацій до квітня 2021 року.

За проектом урядової постанови, розробленим і оприлюдненим на сайті Міненерговугілля, ціна газу визначається за формулою з прив'язкою до імпорту на німецькому газовому хабі NCG, закуповується в період, що передує опалювальному сезону, - з 1 квітня до 30 вересня.

При цьому, якщо раніше прямо вказувалося, що ПАТ "Укргазвидобування" і ПАТ "Чорноморнафтогаз" продають природний газ для формування необхідного побутовим споживачам (населенню) ресурсу безпосередньо НАК "Нафтогаз України" з його подальшим продажем постачальникам (газзбутам), то в пропонованій міністерством редакції такий обов'язок безпосередньо покладено на державні газовидобувні компанії.

За "Нафтогазом" хочуть зберегти зобов'язання з постачання газу для потреб виробників теплової енергії.

На думку заступника керівника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексія Хабатюка, у пропонованій Міненерговугіллям моделі найбільшу вигоду отримують газзбути, більшість яких контролює структури Дмитра Фірташа,

"Як бачить Міненерго спецзобов’язання на ринку газу до 2021 року? УГВ закачує видобутий газ влітку у сховища і платить за зберігання. А продає взимку газзбутам за регульованою минулорічної літньої ціною. Газзбути Фірташа беруть газ у державній УГВ, продають його з націнкою 10% населенню. Але за газзбути можуть не розраховуватися з УГВ, тому що ніяких санкцій за несплату немає, а газ їм повинні відпустити беззастережно. "Нафтогаз" купує газ для ТКЕ влітку за ринковою ціною в Європі, платить за транспорт в Україну і по Україні, платить за зберігання про зими, а взимку продає його за регульованою минулорічною літньою ціною. Але за газ ТКЕ можуть не розраховуватися з "Нафтогазом", тому що ніяких санкцій за несплату немає, а газ їм повинні відпустити беззастережно", - написав він на своїй Facebook-сторінці.

"Ось така триходовка. Як залишити боргів на пару десятків мільярдів державі, а прибуток вивести на газзбути Фірташа", - додав А.Хабатюк.

Як повідомлялося, ще в другій половині 2017 року Міненерговугілля обґрунтувало новою формулою незмінність ціни на природний газ для населення до 1 квітня 2018 року. Відповідно до запропонованого відомством розрахунку, ціна газу на період з 1 жовтня 2017 року до 1 квітня 2018 року становитиме 5223,06 грн без ПДВ, що лише на 5,6% більше від поточної. Оскільки розрахована ціна не перевищує 10% поточної, немає підстав для її перегляду на опалювальний сезон 2017-2018 рр.

За чинною на сьогодні формулою, розрахунок значення ціни газу на рівні імпортного паритету на період з 1 жовтня 2017 р. до 1 квітня 2018 року здійснюється за 12 календарних місяців до місяця проведення розрахунку (червень 2016 - травень 2017), а Міненерговугілля пропонує змінити період розрахунку на квітень-жовтень, що дозволить уникнути зміни цін.

Постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачає корекцію ціни газ, що відпускається в рамках спеціальних зобов'язань (населенню і теплокомуненерго), залежно від зміни ціни на європейському хабі.

За розрахунками "Нафтогазу України", згідно із закладеною в урядовій постанові формулою, ціна газу з жовтня-2017 мала би вирости орієнтовно на 19%.

Проти підвищення цін на газ для населення виступив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. За його словами, Кабінет Міністрів веде дискусію з Міжнародним валютним фондом (МВФ), під час якої доводить відсутність підстав для підвищення ціни на природний газ для населення. На переговорах українських делегацій з МВФ так і не було ухвалено рішення стосовно ціни на газ, яка влаштувала би обидві сторони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА