16:00 22.01.2018

Банки налаштовані оптимістично щодо зростання кредитування МСБ і населення у наступні 12 міс.

3 хв читати
Банки налаштовані оптимістично щодо зростання кредитування МСБ і населення у наступні 12 міс.

 Українські банки зберігають позитивні очікування щодо зростання кредитування малого і середнього бізнесу (МСБ), а також населення протягом наступних 12 місяців, повідомляється в звіті "Опитування про умови кредитування", оприлюдненому на веб-сайті Національного банку України (НБУ) .

За даними центробанку, 72% опитаних банків очікують збільшення корпоративного кредитного портфеля протягом наступних 12 місяців, і такі очікування зберігаються вже п'ятий квартал поспіль.

Зростання кредитування домогосподарств очікують 67% опитаних банків, що є максимальним відсотком з початку проведення опитування в 2015 році.

Крім того, вже традиційними є оптимістичні очікування банків щодо подальшого припливу депозитів від населення і бізнесу.

Згідно з опитуванням, останнім часом помітно зросла частка схвалення банками заявок на кредити МСБ, при тому, що три чверті респондентів у четвертому кварталі 2017 року не змінювали стандартів корпоративного кредитування. Зріс також рівень схвалення заявок на кредити населенню - як іпотечних, так і споживчих.

"На думку респондентів, основна причина зростання кредитування - зниження ставок. Крім того, цьому посприяло ослаблення банками вимог до застави", - повідомляється на веб-сайті НБУ.

Більшість банків очікує, що в першому кварталі поточного року стандарти кредитування не зміняться або будуть дещо пом'якшені. Водночас деякі великі банки планують посилити стандарти корпоративного кредитування і, передусім, при наданні валютних кредитів.

Банки також відзначили значне підвищення попиту населення і бізнесу на кредити протягом четвертого кварталу 2017 року. При цьому попит зростав на всі види кредитів, але найбільш швидко - на короткострокові та гривневі.

"Попит малих і середніх підприємств частково був зумовлений зниженням процентних ставок, великих - потребами в обіговому капіталі та інвестиціях. Головними драйверами попиту на іпотечні та споживчі кредити було зниження процентних ставок і поліпшення споживчих настроїв", - вважають опитані банки.

Трохи більше половини опитаних банків (52%) очікують подальшого зростання попиту бізнесу на кредити у першому кварталі 2018 року, 33% - на іпотечні кредити, 46% - на споживчі кредити.

Опитані банки також відзначили підвищення в четвертому кварталі 2017 року кредитної ризику: про це заявили 60% респондентів. У цей період також зросли, але менше, валютний ризик і ризик ліквідності. Процентний ризик залишається низьким чотири квартали поспіль, операційний - не змінився.

У першому кварталі 2018 року банки очікують зростання кредитного, валютного та операційного ризиків, а також вперше, починаючи з третього кварталу 2015 року, зростання процентного ризику.

За даними НБУ опитування проводилося в період з 20 грудня 2017 року до 10 січня 2018 року і стосувалося результатів за четвертий квартал 2017 року і очікувань на перший квартал 2018 року і наступні 12 місяців. В опитуванні узяли участь кредитні менеджери 65 банків, на які припадає 97% загальних активів банківської системи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА