19:41 05.06.2018

"Нафтогаз" пропонує розділити активи "Укрнафти" або реструктурувати її податкові борги

2 хв читати
"Нафтогаз" пропонує розділити активи "Укрнафти" або реструктурувати її податкові борги

НАК "Нафтогаз України" пропонує два механізми виведення ПАТ "Укрнафта" із кризового стану - поділ активів компанії або реструктуризацію її податкових боргів, ідеться в листі НАК на адресу Кабінету Міністрів, копію якого "Нафтогаз" надав на запит депутата Ради Вікторії Войціцької.

Згідно з документом, шлях, який передбачає поділ активів "Укрнафти", має три етапи: класифікація активів "Укрнафти" на кластери - "газовий" (видобуток газу), "нафтовий" (видобуток, переробка нафти та продаж нафтопродуктів) та "інфраструктурний" (трубопроводи); незалежна оцінка вартості кожного з кластерів; викуп окремих кластерів акціонерами "Укрнафти" з погашенням за рахунок отриманих коштів боргів "Укрнафти" перед бюджетом.

"Наразі ПАТ "Укрнафта" із залученням представників її акціонерів і юридичних радників завершує розгляд незалежного звіту про оцінку вартості активів (на підставі якого планується здійснити їх поділ) відповідно до визначених кластерів, а також завершує юридичний аналіз для розробки можливих варіантів моделі відчуження активів і порядку отримання необхідних для цього погоджень", - ідеться в листі.

Як зазначено в документі, після завершення юридичного аналізу та затвердження фінального звіту про оцінку активів наглядова рада "Укрнафти" зможе ухвалити рішення про подальше структурування процесу поділу активів.

У "Нафтогазі" вважають, що поділ активів "Укрнафти" дасть змогу погасити борги компанії перед держбюджетом, зберегти цілісний майновий комплекс підприємства з його переданням власникам, здатним удосконалити його роботу. На думку НАК, роздільне ведення бізнесу, яке не потребує узгоджень між "Нафтогазом" та екс-власниками "Приватбанку" при управлінні "Укрнафтою", позитивно позначиться на привабливості групи "Нафтогаз" для іноземних інвесторів.

Другий шлях виведення "Укрнафти" з кризи, запропонований НАК, передбачає зупинення ДФС нарахування штрафних санкцій і списання вже нарахованих штрафів при виконанні "Укрнафтою" умов реструктуризації податкового боргу.

"У разі категоричного неприйняття зазначеної ініціативи "Укрнафти", яка передбачає списання фактично нарахованих штрафних санкцій, компанія пропонує розглянути альтернативні шляхи врегулювання податкової заборгованості, зокрема шляхом розстрочення всієї суми податкової заборгованості з урахуванням нарахованих штрафних санкцій зі збільшенням граничного терміну реструктуризації до восьми років", - ідеться в листі.

У "Нафтогазі" зазначають, що шлях із реструктуризацією боргів потребує внесення змін до законодавства, зокрема до Податкового кодексу.

За інформацією ДФС, активи "Укрнафти" наразі перебувають у податковій заставі, їх вартість набагато більша від суми податкового боргу.

Як повідомлялося, "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА