14:49 25.07.2018

Ветований закон про тимчасову заборону експорту дров прикриває схеми незаконних вирубок

3 хв читати
Ветований закон про тимчасову заборону експорту дров прикриває схеми незаконних вирубок

Закон про внесення змін до законодавчих актів про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів прикриває схеми незаконних вирубок лісу, вважає віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Зараз ви (критики вето президента та його пропозицій до закону - ІФ) накинулися на президентське вето закону №5495. Не брешіть про те, що президент наклав вето на боротьбу з контрабандою. Президент наклав вето на консервацію схем і збагачення їх вигодонабувачів. Адже його зауваження стосуються не норм закону про посилення відповідальності за вирубку - ці зміни і президент, і уряд підтримують. Так, необхідно вирішувати проблему через жорсткий облік деревини, підвищення кримінальної відповідальності за незаконні вирубки і "чорний" продаж ... І це ні в кого не викликає заперечень", - написала І.Клімпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Facebook у середу.

За її словами, президент чітко вказав причини свого рішення - "грубе порушення наших угод з СОТ і ЄС, яке ви таки (народні депутати, які голосували за закон - ІФ) просунули між першим і другим читанням закону без жодних консультацій і обговорень", а не як цивілізований учасник міжнародних відносин.

Віце-прем'єр зазначила, що під виглядом порятунку екології популісти намагаються піаритися на актуальній проблемі, що потребує вирішення.

На думку І.Клімпуш-Цинцадзе, українські популісти, критикуючи вето та пропозиції до законопроекту №5495, "хочуть убити двох зайців: посприяти в зароблянні брудних грошей і створити проблеми у наших відносинах з ЄС".

"Один мораторій ми вже маємо. Саме завдяки вашій "турботі" галузь пішла в тінь, а замість вирішення реальних екологічних проблем з облисінням наших лісів маємо зростання обсягів незаконних рубок до небачених розмірів!... Скажіть, хто виграв від вашого мораторію? Ліси рубають і так само вивозять за кордон, ось лише на папері вони називаються дровами. З України виїжджають дрова, а в ЄС вже потрапляють бруківкою. Величезні гроші йдуть поза бюджетом і цементують чорні схеми, які ви подаєте за праведне", - написала віце-прем'єр.

Як повідомлялося, 23 липня до парламенту з пропозиціями президента повернули законопроект (№5495) про обмеження внутрішнього споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м на рік і тимчасову заборону експорту дров.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, 24 липня законопроект спрямований на розгляд комітету з питань промислової політики і підприємництва. А 25 липня - "надані пропозиції президента до закону".

У прес-службі Адміністрації президента України агентству "Інтерфакс-Україна" пояснили причини ветування главою держави цього закону: "Президент України повністю підтримує посилення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Але не підтримує лобістські схеми, які потрапили в закон між першим і другим читанням, зокрема норми, що суперечать Угоді України і ЄС про зону вільної торгівлі".

Також в Адміністрації президента України повідомили, що П.Порошенко підпише закон після внесення парламентом відповідних змін до нього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

NovaPay домовився з МХП про посередництво у виплаті коштів за оренду паїв

Без світла в Україні залишаються 473 населені пункти - "Укренерго"

"Укренерго" скасувало графіки відключень до 15:00

За підсумками швейцарського саміту створять Action plan імплементації Формули миру - Свириденко

Брак робочої сили може стати ключовим фактором для української економіки в наступні місяці - ІЕД

Профільний комітет Ради схвалив проєкт закону про будівництво блоків №3-4 Хмельницької АЕС

Україна і спецкомітет кредиторів не досягли угоди про умови реструктуризації євробондів, продовжать дискусії - Мінфін

Прем'єр Норвегії на Саміті миру оголосив про виділення допомоги на ремонт енергетичної інфраструктури України

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА