14:07 01.08.2018

Україна та ЄС планують уже до кінця 2018 року перейти до практичної фази партнерства в проекті ГНСС EGNOS/Galileo

4 хв читати
Україна та ЄС планують уже до кінця 2018 року перейти до практичної фази партнерства в проекті ГНСС EGNOS/Galileo

Україна та ЄС мають намір у 2018 році перейти до практичної фази партнерства в проекті європейської глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС) EGNOS/Galileo: вже до кінця року на території України планується розміщення першої контрольно-корегуючої станції RIMS (Ranging and Integrity Monitoring Stations) сістемиEGNOS, повідомив глава Державного космічного агентства (ДКАУ) Павло Дегтяренко агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами глави ДКАУ, домовленість про розміщення на території України до кінця 2018 року станції RIMS для прийому сигналів від EGNOS/Galileo досягнута підсумками минулих у Києві восени 2017 року переговорів із технічними експертами європейського консорціуму Thales Alenia Space з питань практичної реалізації планів співробітництва Україна-ЄС у проекті європейської ГНСС.

"Згідно з домовленістю, місцем розміщення першої пробної станції RIMS від EGNOS визначено Київський міжнародний аеропорт "Жуляни". До кінця 2018 року сторонами мають бути вирішені технічні питання для старту практичної фази співробітництва в проекті: українська сторона взяла на себе зобов'язання усунути наявні перешкоди в прийомі радіосигналу, європейська - завезти до України та змонтувати обладнання станції", - уточнив він, зазначивши, що "після введення в дію першої пробної станції, планується ухвалити рішення щодо розміщення в Україні ще двох станцій EGNOS".

П.Дегтяренко назвав "вигідним" застосування європейської ГНСС EGNOS/Galileo в Україні: "Коли ми опираємося на 2-3 глобальні навігаційні супутникові системи, ми можемо спростити та здешевити отримання навігаційної інформації", - уточнив глава ДКАУ.

"Сьогодні ми можемо вибирати послуги двох із трьох діючих глобальних навігаційних супутникових систем (американської GPS, європейської EGNOS/Galileo, російської ГЛОНАСС-ІФ). Сподіваюся, що з появою можливостей прийому в Україні сигналу китайської навігаційної системи Beidou, ми зможемо вибирати вже послуги трьох із чотирьох систем", - сказав він, додавши: "Подібна можливість вибору, в першу чергу, дає змогу зменшити похибку у визначенні точносних координат".

Як зазначив співрозмовник агентства, очікується, що вихід на практичну стадію партнерства з ЄС у програмі ГНСС EGNOS/Galileo надасть нову динаміку реалізації двосторонніх планів співпраці в області навігації та дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

"Наразі ДКАУ починає переговори з європейським космічним агентством (ESA) із підготовки технічної угоди щодо співпраці в європейській програмі космічного моніторингу Copernicus. До кінця року планується ввести в експлуатацію першу чергу інформаційного хаба "Copernicus-Україна" для прийому, обробки та зберігання даних космічного моніторингу від сімейства європейських супутників ДЗЗ Sentinel", - нагадав він.

Водночас, повідомив П.Дегтяренко, ДКАУ готує на осінь повторне внесення до Верховної Ради відкликаних на початку року, за його словами, з технічних причин, підготовлених у рамках проекту ЄС Twinning спільно з Національним інститутом аерокосмічних технологій Іспанії (INTA), що відповідають стандартам ЄС законопроектів про держрегулювання в галузі супутникової навігації та ДЗЗ, а також пов'язаних з космічною діяльністю уточнень до закону України "про державно-приватне партнерство". Спочатку ухвалення цих законопроектів Верховною Радою було намічено на 2016 рік.

Як повідомлялося, Україна і ЄС підписали угоду про співпрацю в проекті європейської GNSS EGNOS/Galileо в грудні 2005 року в Києві. Болгарія і Румунія приєдналися до ЄС 1 січня 2007 року, Хорватія - 1 липня 2013 року. Україна ратифікувала угоду в 2007 році, ЄС - восени 2013 року. Заходи з розширення покриття системи EGNOS на територію України здійснюються в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (Розділ 8 "Космос"). Thales Alenia Space визначена як головний підрядник для виконання технічних досліджень щодо відповідності вимогам місць розгортання контрольно-коригувальних станцій RIMS системи EGNOS.

Практична підготовка до розміщення в Україні станцій RIMS для прийому сигналів від європейської ГНСС згідно з домовленістю про розширення дії систем супутникового функціонального доповнення EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) на територію України, була розпочата сторонами в 2015 році. Згідно з раніше узгодженими сторонами планами, до 2017 року на території України планувалося розміщення трьох станцій RIMS системи EGNOS.

Основним органом ЄС, який відповідає за експлуатацію Європейської геостаціонарної служби навігаційного покриття EGNOS і розгортання ГНСС Galileo, виступає Європейське агентство ГНСС (European GNSS Agency, GSA).

Thales Alenia Space - франко-італійський виробник аерокосмічної продукції, найбільший в Європі виробник супутників, виступає генпідрядником проекту EGNOS.

25 липня орбітальне супутникове угруповання європейської ГНСС Galileo поповнилося ще 4 супутниками, запущеними за допомогою французької РН Ariane-5 з космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка). Перші два навігаційних супутники системи були запущені в 2011 році, до 2016 на орбіті було сформовано угруповання з 8 супутників. За наступні роки ЕSA та його європейськими партнерами за проектом Galileo на поточний момент у космосі розгорнуто орбітальне угруповання з 26 супутників.

За даними ESA, ГНСС Galileo почала надання навігаційних послуг у грудні 2016 року, сьогодні її радіосигнал використовують більше ніж 100 млн комерційних пристроїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА