10:30 21.09.2018

ФДМ очікує нового конкурсу на давальця ОПЗ і розраховує на роботу підприємства на момент продажу

3 хв читати
ФДМ очікує нового конкурсу на давальця ОПЗ і розраховує на роботу підприємства на момент продажу

Одеський припортовий завод (ОПЗ) у жовтні, як очікується, оголосить новий конкурс із відбору компанії-партнера для давальницької переробки природного газу, повідомив в. о. голови Фонду державного майна України (ФДМ) Віталій Трубаров.

"Як я розумію, наразі знову оголошуватимуть конкурс наступного місяця, і, може, знайдуться такі господарюючі суб'єкти, можливо, іноземні, які могли б завозити свій газ, і підприємство могло працювати", - сказав він журналістам в Одесі в кулуарах "Українського фінансового форуму", організованого інвестгрупою ICU.

Керівник Фонду зазначив, що остаточне рішення про такий конкурс ухвалює менеджмент компанії, оскільки представники ФДМ перебувають у наглядовій раді та не мають права втручатися до господарської діяльності підприємства.

В.Трубаров наголосив, що в нинішніх умовах на ринку залучення давальця є єдиною можливістю для роботи ОПЗ, оскільки "газ, який займає понад 90% у собівартості продукції, досить дорогий, а ціни на кінцеву продукцію просідають".

За його словами, умови конкурсу з відбору давальця абсолютно відкриті, а складності в такому відборі полягають у відсутності великої кількості зацікавлених компаній.

"Навіть якщо у них є бажання та ресурси на першому етапі, то ці ресурси швидко випаровуються. За два-три місяці газ вичерпується, а нових можливостей отримання газу за пільговими умовами у них немає", - пояснив В.Трубаров.

Він наголосив, що ФДМ вкрай зацікавлений, щоб ОПЗ на момент приватизації працював.

"Наше завдання в цьому питанні - побудувати роботу таким чином, щоб на момент продажу цей актив працював, самостійно або за допомогою давальця, але працював. Тому що продавати підприємство, яке простоює, на мій погляд, є подвійна проблема", - сказав керівник Фонду, нагадавши про ще складнішу проблему токсичних боргів ОПЗ перед структурою Дмитра Фірташа.

Як повідомлялося, наприкінці липня ОПЗ, що простоює з кінця квітня цього року, підписав договір на давальницьку переробку газу на потужностях підприємства з ТОВ "Ліберті Газ", яке здобуло перемогу у відповідному конкурсі. Запуск планували на кінець вересня.

Однак у середині вересня перший заступник директора ОПЗ Микола Щурик повідомив, що ОПЗ має намір розірвати договір із давальцем ТОВ "Ліберті Газ", яке сповістило підприємство про неможливість надалі виконати умови договору з ОПЗ через різке зростання цін на газ.

Раніше М.Щуріков уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що в рамках співпраці з "Ліберті Газ" ОПЗ мав отримувати $32,5 за виробництво тонни аміаку та $43 за виробництво тонни карбаміду.

ОПЗ називає роботу на давальницьких умовах єдиним можливим варіантом відновлення роботи в умовах провалу спроб приватизації та накопиченої заборгованості за газ перед НАК "Нафтогаз України", яка перевищує 1,5 млрд грн.

Фонд держмайна наприкінці липня відібрав очолюваний Pericles Global Advisory консорціум у складі White&Case LLP, Kinstellar, KPMG Ukraine і SARS Сapital як інвестрадника для приватизації ОПЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА