20:34 12.12.2019

У Раді чекають прийняття закону про детінізацію ринку брухту до літа, сподіваються на підтримку всіх фракцій

3 хв читати
У Раді чекають прийняття закону про детінізацію ринку брухту до літа, сподіваються на підтримку всіх фракцій

У парламентському комітеті з питань економічного розвитку очікують прийняття законопроекту №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)" до літа наступного, 2020 року.

"Законопроект №2426 щодо детінізації ринку металобрухту затверджений головним комітетом - комітетом з питань економічного розвитку та рекомендований до прийняття в першому читанні. Зараз ми повинні отримати висновок антикорупційного комітету, після чого цей законопроект буде винесений на розгляд парламенту в першому читанні", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" один з авторів законопроекту, народний депутат, заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський в ході VI науково-практичної конференції "Український ринок металобрухту: практичні аспекти та сучасні виклики" в Києві в четвер.

"Я очікую, що ми встигнемо протягом поточної сесії його проголосувати - до кінця січня. Потім протягом двох тижнів депутати подаватимуть свої поправки і на друге читання законопроект вийде на лютий-березень-квітень, в залежності від того, чи будуть інші невідкладні законопроекти", - додав парламентарій.

При цьому він зазначив, що закон у разі прийняття почне діяти негайно, після чого пункти прийому металобрухту зможуть легалізуватися. Депутат додав, що очікує розтягування цього процесу на 3-5 років після дії закону.

Кисилевський повідомив, що співавторами законопроекту є 22 представники різних фракцій і груп, що демонструє його актуальність і надію на швидке прийняття. Співрозмовник агентства додав, що сьогодні триває діалог з усіма зацікавленими сторонами - учасниками ринку, органами влади, іншими депутатами в рамках просування законопроекту.

Зокрема, за його словами, депутати запропонували запровадити відеофіксацію і паспортизацію фізосіб при прийманні металобрухту - вони вважають, що так можна виявляти тих, хто краде. Є позиція телеком-операторів: вони заявляють, що кабелі і елементи телекоммереж приймати потрібно тільки у юросіб і з ними розраховуватися тільки безготівковим способом. Є свої додаткові пропозиції у Мінекономіки.

Зі свого боку металурги зацікавлені в детінізації ринку металобрухту, оскільки це полегшить прозорість роботи підприємств.

"Ми з учасниками ринку продовжуємо бути в постійному контакті, і продовжимо досліджувати ринок і після прийняття закону, відстежувати ситуацію на ринку. Якщо з'ясується, що якісь фактори ми не врахували, будемо додатково їх допрацьовувати і коригувати, виступимо із законодавчими ініціативами", - зазначив Кисилевський.

Як повідомлялося, законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)" був зареєстрований в парламенті 12 листопада 2019 року. Разом з Кисилевським співавторами законопроекту стали 22 народних депутата. Розробкою законопроекту займалася робоча група, до якої увійшли представники брухтозаготівельників, металургів і Мінекономіки.

Законопроектом передбачається усунути низку штучних обмежень і правових колізій, які перешкоджають легальній роботі ринку. Передбачається скасувати свідомо нездійсненні вимоги до пунктів прийому брухту: для цього потрібно розділити діяльність із заготівлі металобрухту та діяльність із переробки. До заготівлі - менше вимог: не потрібно дороге промислове обладнання, простіше вимоги до площі пункту тощо. До переробки та металургійної переробки, які неможливі без спецобладнання, усі вимоги залишаються в силі.

Крім того, планується усунути поділ на побутовий і промисловий брухт, дозволити офіційні розрахунки готівкою за придбаний у населення металобрухт. Планується також скасувати акти обстеження брухтозаготівельних підприємств обласними адміністраціями і усунути правову колізію в ст.213 Кримінального кодексу - зараз передбачена кримінальна відповідальність за здійснення операцій з металобрухтом у разі, якщо компанію не внесено до відповідного реєстру.

Парламентський комітет з питань економічного розвитку на початку грудня поточного року схвалив законопроект №2426. Представляючи законопроект, Дмитро Кисилевський констатував, що традиційно 80% вітчизняного ринку металобрухту знаходиться в тіні. "Цим законопроектом ми створюємо передумови для виведення з тіні близько 16 млрд грн. При цьому держава отримає близько 900 млн грн додаткових податкових надходжень", - підкреслив він.

При цьому Кисилевський нагадав, що металобрухт є стратегічною сировиною для металургійної галузі країни. Крім того, за його словами, даний законопроект є частиною ініціатив комітету з питань економічного розвитку щодо детінізації економіки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дефіцит е/е зменшився через потепління, але залишається суттєвим ввечері та вночі - "Укренерго"

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА