16:27 07.04.2023

Детінізація тютюнового ринку може додати держбюджету 15-17 млрд грн – Гетманцев

2 хв читати
Детінізація тютюнового ринку може додати держбюджету 15-17 млрд грн – Гетманцев

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев убачає значний потенціал додаткових надходжень до держбюджету України у разі суттєвого посилення боротьби з тіньовим ринком підакцизних товарів, особливо тютюнових виробів.

"З усіх підакцизних галузей найбільший потенціал ми бачимо у детінізації тютюнової галузі. Це приблизно 15-17 млрд грн", – сказав він в інтерв'ю Радіо NV.

За його словами, також є великий потенціал на ринку палива.

"Що стосується горілки, то тут потенціал детінізації менший, оскільки загальний обсяг акцизу від алкогольної продукції приблизно удесятеро нижчий, ніж тютюнової. Хоча і щодо алкогольної продукції, безумовно, є певний резерв детінізації", - зазначив Гетманцев.

Глава комітету зазначив, що тінізація та ухилення від оподаткування на тютюновому ринку відбуваються не на рівні його лідерів, а на рівні менших компаній та нелегальних виробників.

Він нагадав, що тютюнова галузь складається насамперед із чотирьох великих міжнародних виробників, які не підозрюються в ухиленні від оподаткування, бо якщо це відбуватиметься, ризики від такого ухилення для них будуть непорівнянні з вигодами.

"І ми бачимо, власне, за їхньою податковою поведінкою, що вона заслуговує на довіру. Це лідери ринку, це білі компанії, це компанії, які сплачують податки в повному обсязі", - констатував Гетманцев.

Водночас, за його словами, підозри викликають окремі менші українські тютюнові компанії.

"Є деякі легальні виробники, які викликають сумніви щодо дотримання ними правил оподаткування. Зокрема, є тютюнова фабрика у західній Україні, де нещодавно Бюро економічної безпеки (БЕБ) провело обшуки та виявило підакцизного товару без акцизних марок на 80 млн грн", – зазначив голова Комітету.

Він додав, що на ринку також є деякі невеликі легальні виробництва, що суттєво не впливають на нього, але ще є значна частина ринку – нелегальні виробники, що навіть не мають ліцензії. "Наприклад, нещодавно Одеська митниця затримала та конфіскувала лінію з виробництва цигарок, яку намагалися нелегально завезти до України під виглядом лінії з виробництва мила", – навів приклад Гетманцев.

Глава профільного парламентського комітету наголосив на неприпустимості ухилення від оподаткування під час війни.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА