12:54 29.04.2020

НБУ випустить у червні монети номіналом 10 грн обсягом 5 млн штук

2 хв читати
НБУ випустить у червні монети номіналом 10 грн обсягом 5 млн штук

Національний банк України (НБУ) планує 3 червня перший випуск монет номіналом 10 гривень обсягом 5 млн штук, які поступово замінять відповідні банкноти, повідомила прес-служба НБУ в середу.

Згідно з повідомленням, введення в обіг монет номіналом в 10 гривень - завершення процесу оптимізації та поновлення банкнотно-монетного ряду гривні, який триває з 2014 року.

У результаті номінальний ряд гривні скоротиться до 12 номіналів - шести монет (10 і 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень) і шести банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень).

Водночас тривалість використання монет становить 20-25 років, що набагато довше, ніж термін життя банкнот низьких номіналів (один-два роки). Отже, заміна банкнот на монети дасть змогу державі заощадити на друці майже 1 млрд грн, пояснюється в повідомленні.

Центробанк зазначає, що після введення монет номіналом в 10 гривень, українці зможуть розраховуватися відповідними банкнотами необмежений період, але в результаті природного зносу їхня кількість поступово зменшуватиметься.

Згідно з повідомленням, нова монета виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем, її діаметр - 23,5 мм, вага - 6,4 грама. Зазначається, що завдяки збільшеним габаритним розмірам вона суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 і 5 гривень.

НБУ нагадав, що станом на 1 квітня в обігу перебувало 179,3 млн банкнот номіналом 10 грн.

Водночас нових обігових монет на початок квітня номіналами 1 грн було в обігу понад 195 млн шт., 2 грн - майже 190 млн шт., 5 грн - понад 7,0 млн шт. Згодом кількість монет в обігу збільшуватиметься залежно від потреб економіки, додав регулятор.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль доручив Міненергетики та "Укренерго" розробити проєкт постанови щодо справедливих графіків відключень споживачів від електроенергії

Україна виконала всі структурні маяки до очікуваної наприкінці травня місії МВФ щодо 4-го перегляду програми EFF - заступниця міністра фінансів

Тимчасова комісія КМДА щодо "Київміськбуду" запропонує владі докапіталізувати будкомпанію

Зростання реального ВВП України у квітні-2024 сповільнилося до 4,1% - ІЕД

"Укренерго" відмовилося від обмеження енергопостачання з 11:00 до 17:00 вівторка через сонячну погоду

NovaPay конкуруватиме з банками за зарплатні картки

Попит на зарядні станції в мережі "Епіцентр" зріс більш ніж увосьмеро

"Метінвест" у I кв. скоротив виробництво сталі на 4%, коксу на 11%, наростив окатишів майже на третину

DIM спільно з банком "Глобус" запускає іпотечну програму для ЖК А136

Дефіцит е/е зменшився через потепління, але залишається суттєвим ввечері та вночі - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА