19:02 27.07.2021

Коболєв вважає санкції стосовно Фірташа підставою для розірвання контракту між "Нафтогазом" і "ЙЕ Енергією"

2 хв читати
Коболєв вважає санкції стосовно Фірташа підставою для розірвання контракту між "Нафтогазом" і "ЙЕ Енергією"

Санкції, впроваджені указом глави держави за рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО) стосовно українського бізнесмена Дмитра Фірташа, є підставою для розірвання контракту між НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "ЙЕ Енергія", що належить Фірташу, на постачання газу для населення, вважає екс-глава НАК Андрій Коболєв.

"Підписаний у березні контракт містить кілька підстав, які дозволяють повністю припинити зобов'язання групи "Нафтогаз" перед "ЙЕ Енергія", зокрема продавати газ. Поряд з іншими такою підставою є санкції, які президент України нещодавно наклав на пана Фірташа свої указом", - написав він на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

За словами Коболєва, цими санкціями варто скористатися, "якщо справді є бажання виправити помилку, а не імітувати процес боротьби з олігархами".

При цьому екс-глава "Нафтогазу" зазначив, що, за його інформацією, наглядова рада НАК уже порушувала питання про необхідність оцінки впливу накладених у червні санкцій на чинні контракти.

Як повідомлялося, голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розкритикував укладений його попередником Андрієм Коболєвим великий річний контракт на постачання газу для потреб населення з компанією "ЙЕ Енергія" Дмитра Фірташа та заявив про пошук альтернативи.

Пізніше він повідомив, що "ЙЕ Енергія" і низка інших учасників ринку, які уклали цієї весни з колишнім керівництвом НАК договори про купівлю газу для забезпечення річних контрактів на постачання газу для потреб населення, користуються можливостями цих угод і перепродують цей газ промисловим підприємствам.

"ЙЕ Енергія", зі свого боку, заявила, що сумлінно виконує всі свої контрактні зобов'язання, зокрема зобов'язання за контрактом на купівлю природного газу з НАК.

"Нафтогаз" і "ЙЕ Енергія" наприкінці березня підписали угоду про купівлю-продаж природного газу, що дасть змогу запропонувати населенню нові річні контракти. За наявними даними, ціна контракту становить близько 7,4 грн/куб. м.

Перехід на річні контракти було здійснено з 1 травня, група "Нафтогаз" запропонувала споживачам ціну 7,96 грн/куб. м, а пов'язані з "ЙЕ Енергія" компанії - 7,99 грн/куб. м, тоді як до цього від початку року вони та більшість постачальників тримали ціну 6,99 грн/куб. м.

Президент України Володимир Зеленський указом від 24 червня затвердив рішення РНБО про застосування персональних санкцій, зокрема, проти українського бізнесмена Фірташа.

Крім того, було позбавлено ліцензії на розробку родовища апатит-ільменітових руд Стремигородське в Житомирській області, видане на термін з 2004-го до 2032 року, ТОВ "Валки-Ільменіт", що входить у титановий бізнес Group DF.

Пізніше група заявила, що її підприємства продовжують роботу попри ці санкції.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА