17:28 25.04.2022

"Енергоатом" отримав дозвіл на введення в експлуатацію ЦСВЯП

2 хв читати
"Енергоатом" отримав дозвіл на введення в експлуатацію ЦСВЯП

НАЕК "Енергоатом" отримала спеціальний дозвіл Держатомрегулювання на введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), повідомила компанія в понеділок.

"Дозвіл на здійснення цієї діяльності сьогодні, 25 квітня 2022 року, видала НАЕК "Енергоатом" Державна інспекція ядерного регулювання України", – йдеться в повідомленні НЕК у телеграм-каналі.

"Енергоатом" зазначив, що цей спецдозвіл очікували ще 9 березня поточного року, але його було відтерміновано через російську агресію та перебування військ окупанта в Чорнобильській зоні відчуження, де і розташоване ЦСВЯП.

"Наразі ЦСВЯП цілком готове до експлуатації. На щастя, воно не постраждало від дій окупантів. Усе обладнання, комп'ютерна та спеціальна техніка працюють у нормальному режимі", - наголосили в компанії, зазначивши, що проєктний термін експлуатації становить щонайменше 100 років.

Як повідомлялося, ЦСВЯП є автономною ядерною установкою, призначеною для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій, яке до 2021 року вивозили на зберігання та переробку до Росії, що коштувало Україні близько $200 млн щороку.

Його будівництво, контракт на яке "Енергоатом" уклав із американською компанією Holtec International, стартувало у 2017 році. У грудні 2020 року було завершено будівництво першого пускового комплексу ЦСВЯП.

У липні 2021 року на замовлення "Енергоатома" було завершено також будівництво 43-кілометрової залізничної колії Вільча - Янів, що з'єднало ЦСВЯП із залізничною мережею країни.

24 січня 2022 року "Енергоатом" завершив майже двомісячні автономні випробування систем ЦСВЯП у холодному режимі, з 26 січня до 4 лютого там відбувалися комплексні холодні випробування – без палива.

Голова компанії Петро Котін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" зазначав, що отримання дозволу ДІЯРУ на експлуатацію ЦСВЯП, а також скасування заборони на перевезення країною ядерних матеріалів на період воєнного стану дасть змогу розпочати поставки відпрацьованого ядерного палива до сховища.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА