12:54 07.02.2023

Спостерігається масова загибель риби через російські обстріли в Херсонській області – Держрибагентство

2 хв читати
Спостерігається масова загибель риби через російські обстріли в Херсонській області – Держрибагентство

Державне агентство меліорації та рибного господарства України у січні 2023 року зафіксувало факти масової загибелі риби через пошкодження запірних балок Каховської ГЕС, спричиненого російськими обстрілами в районі Каховського водосховища Херсонської області.

"Відбулася масова загибель водних біоресурсів. Це створює пряму небезпеку зриву весняного нересту у водоймі. Обстріли Росії прибережної частини міста Херсона та акваторії Дніпра також призвели до масової загибелі товстолобика. За цим фактом порушено кримінальне провадження. Збитки, завдані рибному господарству в цьому випадку, орієнтовно становлять понад 390 млн грн", - повідомляється на сайті Держрибагентства.

За його даними, в інших водоймах України за січень не зафіксовано випадків загибелі чи задухи риби. Так, коливання температури води становили в середньому 0,4-3 градуси за Цельсієм у північних та західних областях, 1-4 градуси у східних та центральних областях, та 1,5-4,5 градуси на півдні країни. Середні показники вмісту розчиненого у воді кисню у водоймах країни перебували у межах норми і були вищими за мінімально допустиму рибогосподарську норму (4,0 мг/куб. дм).

При цьому у більшості областей України льодостав був відсутній, або частково вкривав водойми шаром у 3-6 см (у Харківській області місцями до 25 см). У гірських частинах західних областей на річках спостерігалося активне льодоутворення, неповний льодостав, на окремих ділянках утворювалися криги. На покритих льодом водоймищах користувачами водних біоресурсів проводилися традиційні меліоративні заходи, зокрема пробиття ополонок, лунок тощо.

Держрибагентство наголосило, що не має даних про рівневий режим, температуру води і вміст у воді кисню у водоймах тимчасово окупованих і деокупованих територій Луганської, Донецької та Херсонської областей через збройну агресію РФ.

Як повідомлялося, внаслідок обстрілу російськими окупантами прибережної частини Херсона та акваторії Дніпра 2 січня навколо міста масово загинула риба, збитки оцінюються орієнтовно у 390 млн грн. Масове знищення популяції товстолобика відбулося на ділянці річки Дніпро, яка є зимовною ямою для риби із загальною площею 2,44 кв. км.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА