17:38 23.10.2013

Профільний комітет ВР пропонує КМДА встановити пам'ятну дошку Шевельову в Києві

2 хв читати

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності ухвалив рішення звернутися до Київської міської державної адміністрації з пропозицією про встановлення меморіальної дошки вченому і мовознавцю Юрію Шевельову в Києві.

Як повідомляє прес-служба народного депутата України від фракції "Батьківщина", голови комітету з питань культури і духовності В'ячеслава Кириленка, таке рішення комітет ухвалив на засіданні в середу. Пам'ятну дошку запропоновано встановити на будівлі Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка Національної академії наук України за адресою вул. Грушевського, 4.

"Увічнення пам'яті Юрія Шевельова в Києві має дійсно велике значення, тим більше, що самі вчені Інституту літератури цю ідею підтримують", - сказав, коментуючи рішення комітету, В.Кириленко.

Як повідомлялося, 25 вересня 2013 року Харківська міськрада рекомендувала демонтувати меморіальну дошку Ю.Шевельову в Харкові. Рішення було ухвалено після тривалого обговорення близько 12.30. Близько 13.00 невідомі розбили дошку на шматочки. Міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що влада не має відношення до того, що трапилося.

18 жовтня виконком Львівської міськради ухвалив рішення встановити меморіальну дошку Ю.Шевельова у Львові.

Ю.Шевельов (1908-2002) - філолог, письменник, історик літератури та літературний критик, роботи якого були вагомим внеском в історію української та білоруської мов, реконструкцію праслов'янської мови. Народився в Харкові. Прізвище при народженні - Шнейдер (до 1916), працював під псевдонімом Юрій Шерех.

У 1939 році в Харківському університеті захистив кандидатську дисертацію, там же викладав слов'янське мовознавство, зокрема під час німецької окупації. У 1944 році виїхав за кордон, з 1950 року жив і працював у США . Викладав російську та українську мови в Гарвардському університеті (1952-54), був професором слов'янської філології в Колумбійському університеті (1958-77), президентом Української академії мистецтв і наук (1959-61, 1981-86). Був обраний міжнародним членом Національної академії наук України, почесним доктором Альбертського, Лундського, Харківського національного університетів, а також Національного Університету Києво-Могилянська Академія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих у Харкові сягнула 25 - Терехов

На Львівщині під час ремонтних робіт стіна будинку обвалилася на дитину - ДСНС

У с. Веселе на Херсонщині через скидання вибухівки з дрона постраждали двоє людей

Росіяни атакували Дніпропетровщину дронами-камікадзе та артилерією - голова ОВА

В Одесі знову чути вибух, повідомив мер

У Києві на Броварському проспекті в ДТП загинула дитина, вагітна жінка і чоловік у важкому стані в лікарні - прокуратура

Кількість постраждалих у Харкові зросла до 19, із них четверо у важкому стані - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок ракетної атаки в Одесі збільшилася до п'яти осіб, пошкоджено цивільну інфраструктуру - ОВА

Російські війська скинули на Куп'янськ-Вузловий авіабомби, постраждала пенсіонерка - прокуратура

На Донеччині внаслідок російських обстрілів загинули три людини, двоє поранені - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА