13:38 22.01.2014

Омбудсмен вимагає від генпрокурора термінового розслідування фактів загибелі людей у центрі Києва, а від МВС - дотримання законів

2 хв читати

Український омбудсмен Валерія Лутковська вкрай занепокоєна ескалацією "кривавого насильства" у центрі Києва і наполягає на негайному неупередженому розслідуванні фактів загибелі людей.

"Вимагаю: від генерального прокурора - провести негайне неупереджене розслідування фактів загибелі людей; від керівництва МВС - неухильно дотримуватися вимог законодавства", - йдеться в поширеній у середу заяві омбудсмена.

За її словами, події ранку середи в районі вулиці Грушевського в Києві свідчать "про кардинальну ескалацію кривавого насильства з обох сторін".

"Слідом за побиттям і каліцтвами на вівтар конфлікту покладені перші людські жертви учасників безпосереднього протистояння: загинули кілька мітингувальників. Висловлюючи глибокі співчуття рідним і близьким загиблих, рішуче засуджую будь-які прояви насильства, як з боку учасників масових акцій, так і з боку правоохоронців", - наголошує В.Лутковська.

Вона нагадала, що згідно з основоположними принципами застосування сили та вогнепальної зброї службовцями органів правопорядку, службовці органів правопорядку під час виконанні своїх обов'язків мають, наскільки це можливо, застосовувати ненасильницькі засоби, перш ніж вдаватися до застосування сили та вогнепальної зброї. Вони можуть застосовувати силу і вогнепальну зброю лише тоді, коли інші засоби є неефективними або не мають жодних шансів на досягнення бажаного результату.

Кожен раз, коли законне застосування сили та вогнепальної зброї - неминуче, службовці органів правопорядку мають : проявляти стриманість у такому застосуванні і діяти пропорційно серйозності порушення і законної мети , яку вони прагнуть досягти ; мінімізувати збиток і травмування , поважати і охороняти людське життя ; забезпечувати надання медичної та іншої допомоги будь-яким пораненим або потерпілим особам у найкоротші терміни , нагадує омбудсмен.

" Виняткові обставини , такі , як внутрішня політична нестабільність чи будь-яка інша надзвичайна ситуація , не повинні бути виправданням для будь-якого відходу від цих основоположних принципів ( пункт 8 ) . Звертаю увагу правоохоронців , що навіть у випадках , коли масове зібрання втрачає ознаки мирного , правоохоронці повинні діяти виключно в рамках чинного законодавства , використовувати силу , необхідну для його припинення з урахуванням принципу пропорційності , мінімізувати шкоду для життя і здоров'я , не допускати застосування насильства до вже затриманим " , - підкреслює В.Лутковська.

Вона також висловила переконання, що єдиним виходом із ситуації, що склалася в суспільстві, є "відкритий і публічний політичний діалог за участю всіх зацікавлених сторін".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА