18:20 03.04.2014

ЗНО під загрозою зриву через брак фінансування

3 хв читати

Проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2014 році перебуває під загрозою зриву через відсутність належного обладнання та коштів на його відновлення, заявляє директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

"У мене є всі підстави заявити, що є реальна загроза, що ЗНО може бути не проведено, хоча ми гарантуємо інше. Український центр та Міністерство освіти і науки докладуть максимум зусиль, щоб ЗНО відбулося", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

За його словами, серед інших загроз проведення тестування у 2014 році є відставання за графіком підготовки тестових зошитів. "У нас відставання від запланованого майже втричі", - сказав І.Лікарчук.

Як зазначив директор УЦОЯО, станом на сьогодні має бути виготовлено 93% зошитів з тестами, тоді як реально надруковано 39% від загального накладу. За словами І.Лікарчука, лінія, на якій друкують тестові зошити, стоїть із 20 березня.

"Банальна причина: попереднє керівництво Українського центру, Міністерство освіти і науки залишило в спадщину майже 0,5 млн грн боргів за витратні матеріали та обслуговування цієї лінії з минулого року", - пояснив директор УЦОЯО.

За його словами, щоб лінія, на якій відбувається друк тестових зошитів, була запущена й успішно працювала, необхідно 5 млн грн.

І.Лікарчук наголосив, що ризик полягає ще й у тому, що після виробництва тестових зошитів необхідно ще шість тижнів, щоб їх розфасувати. Після чого їх буде відправлено у регіони.

Крім того, І.Лікарчук заявив: "Друга причина - це загалом ситуація з фінансуванням... Якщо говорити про дефолт у системі зовнішнього оцінювання, то він вже є, фінансовий".

Серед інших проблем УЦОЯО І.Лікарчук назвав також той факт, що за останні роки центр втратив низку приміщень, в яких працювали співробітники.

Загалом, за словами І.Лікарчука на сьогодні необхідно понад 9 млн грн фінансування на роботу УЦОЯО. "На сьогодні реально потрібно 9 млн 480 тис. грн".

Він також зазначив, що УЦОЯО готовий прийняти допомогу від усіх, хто захоче і зможе її надати: "Ми готові прийняти допомогу від кого завгодно... Держава закінчила давати гроші на ЗНО 23 березня. На сьогодні ми недоотримали близько 3 млн, і ще необхідно 9 млн".

Водночас І.Лікарчук зазначив, що УЦОЯО потрібні не стільки гроші, скільки матеріали для друкування тестів.

"Для нас цікавіша була б допомога конкретними матеріалами, обладнанням, витратними матеріалами - ті речі, які вже готові, без процедури закупівель",- пояснив І.Лікарчук.

У свою чергу заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський зазначив, що проблема також полягає в тому, що фінансування та відповідне обладнання потрібні саме зараз, щоб не було зриву графіка в підготовці до тестування, оскільки часові рамки дуже обмежені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На лінії фронту тривають інтенсивні бойові дії, окупанти особливо активні на краматорському та покровському напрямках - Генштаб ЗСУ

"Метінвест" активно залучений до будівництва фортифікацій і постачання військових дронами та системами РЕБ - менеджер

Зеленський у госпіталі Харкова відвідав військовослужбовців, які дістали поранення, й відзначив їх держнагородами

Міносвіти запрошує учнів 8-11 класів на онлайн-урок з кібергігієни

Шістьох шахтарів поранено в Донецькій області внаслідок удару РФ по державній шахті - Міненерго

Зеленський провів засідання Ставки у Харкові, заявив про контрольовану загалом ситуацію в регіоні

Окупанти беруть мирних жителів Вовчанська в полон - МВС

Голова Військового комітету НАТО: Україна показала світові, що здатна домогтися безпрецедентних успіхів на полі бою; все, що їм потрібно, - наша допомога

В Україні до вихідних потеплішає, місцями пройдуть невеликі дощі

JYSK відкрив новий магазин у Київській області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА