15:44 29.08.2014

НБУ очікує зміцнення гривні до 12,5-13 грн/$1 найближчими днями

2 хв читати
НБУ очікує зміцнення гривні до 12,5-13 грн/$1 найближчими днями

Курс гривні завдяки консолідованій позиції банківської спільноти найближчими днями може зміцнитися до рівня 12,5-13 грн/$1, очікують у Національному банку України за підсумками проведеної в п'ятницю зустрічі з керівниками найбільших банків країни.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ з посиланням на слова глави центробанку Валерії Гонтаревої, передбачається, що цього вдасться досягти завдяки як додатковим заходам контролю й моніторингу, так і за рахунок збільшення пропозиції валюти на ринку.

Мінфін прогнозує середній курс гривні в 2014 році на рівні близько 12 грн/$1. За оцінками В.Гонтаревої, збалансованими є курс гривні 11,5-11,9 грн/$1, а його падіння нижче рівня 13 грн/$1, а потім і 14 грн/$1 спричинене панічною реакцією на війну на сході країни.

НБУ для підтримки гривні з 21 серпня підвищив норму обов'язкового продажу з 50% до 100%, проте зупинити падіння це не змогло.

Глава Нацбанку 27 серпня провела першу зустріч із керівниками 40 найбільших банків для пошуку найбільш ефективних заходів стабілізації гривні, курс якої на міжбанку на той час упав до рекордного мінімуму в 14,30/14,70 грн/$. Було вирішено, що Нацбанк перегляне вимоги до відкритої валютної позиції банків і врахує в ній індексовані до курсу долара цінні папери. "Банкіри зазначили, що їхні курсові очікування перебувають на рівні 12,5-13 грн/$1, тому можна сподіватися такого рівня курсу вже найближчими днями", - повідомив НБУ за підсумками першої зустрічі.

Наступного дня офіційний курс виріс на 45 копійок від досягнутого напередодні історичного мінімуму в 13,89 грн/$1, проте в п'ятницю його зміцнення знову змінилося послабленням майже на 17 копійок.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники ринку, ситуація на міжбанку вранці в п'ятницю була нестандартною: на короткий час з'являлися як котирування на продаж по 13,20 грн/$1, так і котирування на купівлю за курсом 14 грн/$1, проте до середини дня вони більш-менш стабілізувалися на рівні 13,8/14,2 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА