15:27 01.04.2015

Міненерговугілля планує до опалювального сезону збільшити запаси вугілля на ТЕС до 2,5-3 млн тонн

2 хв читати
Міненерговугілля планує до опалювального сезону збільшити запаси вугілля на ТЕС до 2,5-3 млн тонн

Запаси вугілля на складах ТЕС у березні скоротилися на 0,5 млн тонн і становлять близько 0,9 млн тонн, а до початку опалювального сезону їх заплановано збільшити до 2,5-3 млн тонн, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"Цього року проходили зиму зі складами на рівні 1,5 млн тонн. Наступного року плануємо сформувати на початок опалювального сезону 2,5-3 млн: 1,5 млн тонн – групи "Г"і 1 млн тонн - антрацит", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.

"Ці обсяги можна сформувати за два місяці, тому зараз формувати терміново запас немає необхідності ... Масова закупівля на опалювальний сезон починається в серпні", - додав міністр.

В.Демчишин зазначив, що хоча за цей опалювальний сезон станції вже звикли працювати "з коліс", наразі визначено завдання наростити запаси на 0,5 млн тонн, оскільки деякі ТЕС мають запас вугілля на три-чотири дні.

Водночас глава Міненерговугілля закликав не драматизувати ситуацію. За його словами, з потеплінням проблема забезпечення вугіллям є менш гострою, а логістичні схеми вже налагоджені, зокрема, обсяг поставок на Вуглегірську ТЕС державної компанії "Центренерго" доведено до 10 тис. тонн на добу, а в окремі дні - до 14 тис. тонн, тоді як раніше він не перевищував 8 тис. тонн.

Міністр зазначив, що Вуглегірська ТЕС останні два дні вийшла на роботу трьома блоками загальною потужністю майже 900 МВт, покращуючи характеристики роботи енергосистеми і забезпечуючи збут продукції для державних шахт. Він уточнив, що щодня станція споживає близько 8 тис. тонн вугільного концентрату, або близько 250-300 тис. тонн на місяць за загального його виробництва держшахтами на рівні близько 350 тис. тонн на місяць.

"Ще 100 тис. тонн треба кудись продати. На експорт важко, оскільки в нашому вугіллі багато сірки. Є пропозиція від таких компаній, як Trafigura, по $ 25 забирати за тонну, але навіть за сьогоднішнім курсом 25 грн/$ 1 продавати недоцільно, собівартість значно вище 1100 грн, тому максимально намагаємося продати в Україні ", - сказав В.Демчишин.

Він додав, що розрахунки "Центренерго" за вугілля і виділення урядом 200 млн грн у рахунок заборгованості за 2014 дозволило протягом останнього тижня погасити значну частину заборгованості перед шахтарями, проте переговори з приватним енергохолдингом ДТЕК про погашення боргу в 0,5 млрд грн і нових закупівлях вугілля відбуваються складно.

Водночас міністр висловив сподівання, що до Великодня вдасться розрахуватися з шахтарями.

В.Демчишин також повідомив, що на 2 квітня запланована зустріч у міністерстві з профспілками і гендиректорами, на якій обговорюватиметься програма розвитку перспективних шахт і консервації менш перспективних шахт для подальшого її винесення на Кабмін.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА