17:13 03.07.2015

НБУ оцінює збитки банківської системи від закону про примусову конвертацію валютних кредитів у 100 млрд грн

3 хв читати
НБУ оцінює збитки банківської системи від закону про примусову конвертацію валютних кредитів у 100 млрд грн

Ухвалення закону про примусову конвертацію валютних кредитів за курсом на момент їх видачі (№1558-1) завдасть чималого збитку для фінансової і банківської системи України і ставить під загрозу добробут усіх громадян, заявляє Національний банк України (НБУ).

"Якщо усі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті конвертувати в гривну за курсом 5,05 грн/$1, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд грн", - зазначає НБУ в повідомленні на своєму сайті в четвер.

Регулятор наголошує, що реалізація вказаних положень призведе до того, що банківська система порушить обов'язкові нормативи капіталу, що потребуватиме негайної докапіталізації, зокрема державою, через рефінансування, - а це додаткове істотне навантаження на державний бюджет.

"Такі нововведення призведуть до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", - додав центробанк.

На його думку, передбачені законом заходи істотно порушують баланс прав сторін кредитного договору - кредиторів і позичальників - у бік споживача, покладаючи тягар збитків на банківську систему. Це не лише суперечить передбаченим Цивільним кодексом принципам справедливості і вільного врегулювання сторонами договірних відносин, а й створює підґрунтя для порушення прав інших клієнтів банків - їхніх вкладників, зазначає регулятор.

Нацбанк нагадує, що заборона втручання держави і Нацбанку в переговорний процес між позичальниками і банками про реструктуризацію кредитів в іноземній валюті закріплена Меморандумом про економічну і фінансову політику, укладеним у рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Держава і НБУ не мають втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками, одночасно забезпечуючи справедливий процес. Тому якщо буде ухвалений закон, що потребує примусової конвертації валютних іпотечних кредитів у гривневі, президент накладе вето на набуття чинності цього закону", - процитували в центробанку норму меморандуму.

Ухвалення закону про примусову конвертацію різко розкритикували і в Мінфіні. "Голосування 1558-1. Конвертація валютних кредитів. 229 "за" ... Та майже непомітна різниця між демократією і популізмом, яка відрізняє зріле громадянське суспільство від... від того, що маємо ми... Події в залі Ради, до речі, перед іноземними гостями, які там були присутні, продемонстрували, що будь-які реформи приречені, якщо популізм бере гору. Шкода", - написав у своєму блозі у Facebook заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Артем Шевальов.

Директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков вважає ознакою популізму ухвалення парламентом закону про реструктуризацію валютних кредитів.

"НБУ спільно з фахівцями ВБ, банківськими асоціаціями розробляли так званий законопроект депутата Князевича (Руслан Князевич, фракція "Блок Петра Порошенка"), який був готовий для прийняття в серпні минулого року. Законопроект Князевича був спрямований на захист соціально незахищених верств населення, але Верховна Рада не ухвалила цей законопроект, він фактично вважається відхиленим, і тепер ми вийшли на цей популізм, який бачили учора у Верховній Раді", - сказав він на брифінгу в п'ятницю.

Як повідомила на брифінгу виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, банківська система вважає ухвалений закон 1558-1 "диверсією" проти усього українського народу.

"Якщо ми спочатку починали із законопроекту, який торкався тільки соціального житла, зараз це стосується абсолютно усіх валютних позичальників", - додала вона.

За оцінкою О.Коробкової, в результаті реалізації закону №1558-1, окрім одномоментних збитків банківської системи в 100 млрд грн, банки щорічно зазнаватимуть збитки у розмірі до 2 млрд грн. Реалізація закону також призведе до обвальної девальвації гривні.

"Можу сказати, що наслідками цього закону буде курс 40 грн/$1 або 50 грн/$1. Тому що якщо усі банки вийдуть на міжбанк з тим, щоб купити $6 млрд (обсяг валютних кредитів - ІФ), а попит банків не зможуть задовольнити, то буде божевільний зліт курсу, і це позначиться на кожному українцеві", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА