14:01 20.08.2015

Більшу частину потенційно інфікованого АЧС м'яса з агрокомплексу "Калита" було вивезено до Криму – Держветфітослужба

2 хв читати
Більшу частину потенційно інфікованого АЧС м'яса з агрокомплексу "Калита" було вивезено до Криму – Держветфітослужба

Велику частину потенційно зараженого вірусом африканської чуми свиней (АЧС) м'яса, яке встигли реалізувати з агрокомплексу "Калита" (Київська обл.), було вивезено на територію Автономної Республіки Крим, повідомив заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби (Держветфітослужба) Олександр Вержиховський.

"Багато м'яса, яке пішло з "Калити" на забій та на реалізацію, воно пішло за межі нашої держави. Воно пішло безконтрольно до АР Крим", - сказав він під час "круглого столу" в четвер.

Водночас, за його словами, вдалося виявити і утилізувати 79 тонн вивезеного з агрокомплексу м'яса.

"57 тонн м'яса, що були виявлені нами, вже на наступний день горіли на утильзаводі. Спрацювала система: офіційний лікар, який працював у держсфері, побачив, що прибула неприродно велика кількість фур з м'ясом (шість фур), яких не чекали. Він повідомив про це ветеринарну станцію. Пирятин, 273 туші – 22 тонни м'яса теж спалили", - додав О. Вержиховський.

Як повідомлялося з посиланням на О. Вержиховського, власники агропромислового комплексу "Калита" після спалаху АЧС на комбінаті намагалися збути поголів'я.

Спалах АЧС зафіксовано на агрокомбінаті"Калита" з поголів'ям приблизно в 60 тис. голів 28 липня. Комбінат оцінює свої збитки в суму близько 200 млн грн. Це перший спалах на промисловому виробництві. Щодо ситуації на "Калиті" триває кримінальне розслідування за ст. 251 "Порушення ветеринарних правил".

В Україні з 2012 року зареєстровано 35 випадків АЧС у Запорізькій, Луганській, Чернігівській, Сумській, Київській, Житомирській та Рівненській областях.

На початку 2015 року ЄБРР і FAO повідомили про намір виділити $450 тис. на фінансування консультацій з питань запобігання поширенню АЧС для виробників свинини у Київській та Полтавській областях.

Африканська чума свиней - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається під час прямого контакту хворих та здорових тварин через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин).

Вакцини від АЧС немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА