09:22 26.11.2015

Порошенко пропонує створити Вищу раду правосуддя замість ВРЮ

2 хв читати
Порошенко пропонує створити Вищу раду правосуддя замість ВРЮ

Президент України Петро Порошенко пропонує створити Вищу раду правосуддя замість Вищої ради юстиції, яка відповідатиме за призначення, звільнення і притягнення до відповідальності українських суддів. Про це йдеться в проекті змін до Конституції, переданому президентом у Верховну Раду.

Проект пропонує ст.131 нинішньої Конституції викласти в іншій редакції, згідно з якою в Україні створюється Вища рада правосуддя. Саме цей орган вноситиме подання президентові про призначення суддів, ухвалюватиме рішення про їх звільнення, даватиме згоду на затримання, тримання під вартою, усунення або переклад суддів.

"Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких 10 обирає з'їзд суддів України з суддів у відставці, двох призначає президент України, двох обирає Верховна Рада, двох - з'їзд адвокатів України, двох - Всеукраїнська конференція прокурорів і ще двох обирає з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ", - сказано в проекті. Крім того, до складу Вищої ради правосуддя входить голова Верховного суду України.

Термін повноважень членів Вищої ради правосуддя 4 роки, при цьому одна і та сама людина не може обіймати цю посаду два терміни поспіль.

Президент пропонує позбавити Верховну Раду України права давати згоду на затримання або арешт суддів, покласти цю функцію на Вищу раду правосуддя. "Без згоди Вищої ради правосуддя суддя не може бути затриманий або триматися під вартою або арештом до оголошення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді в час або відразу ж після скоєння тяжкого або особливого тяжкого злочину", - сказано в проекті.

При цьому суддю не можна притягати до відповідальності лише за прийняте ним судове рішення.

Законопроект також пропонує закріпити, що суддя обіймає посаду безстроково.

У проекті змін до Конституції залишається незмінною процедура призначення суддів Конституційного суду президентом, Верховною Радою і з'їздом суддів, які делегують по 6 суддів. "Добір кандидатур на посаду судді Конституційного суду України здійснюється на конкурсних засадах у визначеному законом порядку", - сказано в законопроекті.

Також законопроект пропонує чітко визначити випадки, в яких припиняються повноваження суддів КС, додавши в Конституцію ст. 149-1.

Цим самим проектом пропонується надати громадянам України можливість подавати конституційну скаргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА