14:36 24.02.2016

Експерти Bellingcat назвали імена осіб, імовірно причетних до аварії малайзійського "Боїнга" влітку 2014 р.

3 хв читати
Експерти Bellingcat назвали імена осіб, імовірно причетних до аварії малайзійського "Боїнга" влітку 2014 р.

Британська журналістсько-експертна група Bellingcat у середу оприлюднила доповідь "MH 17: імовірні підозрювані та свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади", в якій названо російських військових, які, найймовірніше, віддавали наказ на транспортування ЗРК "Бук" на територію України і на запуск ракети, що збила в липні 2014 року літак "Малайзійських авіаліній".

Як пише видання Deutsche Welle, за допомогою інформації, що перебуває у відкритому доступі, цивільним журналістам-розслідувачам вдалося відновити переміщення бригади влітку 2014 року, її склад та командну структуру.

За твердженням авторів розслідування, "Буком", який збив літак, найімовірніше керували військовослужбовці 2-го батальйону 53-ї зенітно-ракетної бригади армії РФ. Bellingcat зазначає, що стандартний екіпаж "Буку" складається з двох солдатів - оператора установки та водія, а також сержанта і лейтенанта. При цьому рішення про запуск ракети приймає лейтенант. Автори звіту встановили особи десяти офіцерів 2-го батальйону, один з яких і міг віддати такий наказ. Проте хто саме це зробив, експерти групи сказати не можуть, у звіті зазначені лише їхні імена та перші літери прізвищ, а обличчя на фотографіях навмисне розмиті.

Крім того, Bellingcat вдалося встановити, що посаду командира батальйону в той період імовірно обіймав Дмитро Трунін. У свою чергу його начальником, командиром 53-ї зенітно-ракетної бригади був Сергій Мучкаєв. Автори розслідування припускають, що С.Мучкаєв віддавав накази про переміщення 2-го батальйону, зокрема, про транспортування ЗРК "Бук" на територію України. Хоча, за оцінками експертів, С.Мучкаєв навряд чи самостійно приймав рішення про транспортування ЗРК на територію України - це перебувало в компетенції вищого командування.

Deutsche Welle зазначає, що, наводячи висновки і вказуючи на ймовірних свідків та підозрюваних, автори розслідування неодноразово використовують такі слова, як "якщо", "ймовірно", "мабуть" та інші, оскільки вони не мають доступу до закритої документації Міноборони РФ, і всі висновки ґрунтуються на аналізі даних із відкритих джерел.

Експерти Bellingcat також доходять до висновку, що опосередковану відповідальність за аварію MH17 несуть вищі чини російської армії, зокрема, командир зенітного ракетного з'єднання Західного військового округу (ЗВО) Олексій Золотов, командувачі 20-ї гвардійської загальновійськової армії ЗВО Олександр Лапін (до 8 липня 2014 року) і Олександр Чайко (з 8 липня 2014 року), начальник військ протиповітряної оборони (ППО) та авіації ЗВО Андрій Коханов, командуючий військами ППО Сухопутних військ Збройних сил РФ Олександр Леонов, командувач військ Західного військового округу Анатолій Сидоров, головнокомандувач сухопутних військ РФ Олег Салюков.

На чолі списку - міністр оборони РФ Сергій Шойгу з двома першими заступниками - Валерієм Герасимовим та Аркадієм Бахіним, а також президент Росії Володимир Путін, який є верховним головнокомандувачем ЗС РФ.

"Згідно з імовірним висновком про те, що російський "Бук" збив MH17, головну відповідальність за падіння літака "Малайзійських авіаліній" несе міністерство оборони спільно з військовими командуванням та лідерами самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", - резюмують експерти Bellingcat.

Доповідь групи англійською мовою налічує понад 100 сторінок.

На початку січня поточного року група Bellingcat заявила, що визначила 20 російських військовослужбовців, причетних до катастрофи літака Boeing "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17, збитого в липні 2014 року. Це 20 солдатів 53-ї зенітної ракетної бригади, що базується в Курську (РФ).

Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що слідував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів, яка розслідувала причини катастрофи лайнера, оприлюднила доповідь, в якій зазначено, що літак був збитий ракетою класу "земля-повітря", випущеною із ЗРК "Бук".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА