14:57 24.03.2016

Екс-директор УЦОЯО відкинув звинувачення на адресу установи в розкраданні коштів та фальсифікації результатів ЗНО

2 хв читати
Екс-директор УЦОЯО відкинув звинувачення на адресу установи в розкраданні коштів та фальсифікації результатів ЗНО

Колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук назвав необґрунтованими звинувачення Генпрокуратури України в розкраданні державних і бюджетних коштів та фальсифікації результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

"У бюджеті центру були кошти на комунальні послуги, заробітну плату і проведення ЗНО. Один раз було виділено кошти на реконструкцію покинутого приміщення і у 2006-му - на купівлю обладнання. За цей час у центрі відбулися дві ревізії та дві аудиторські перевірки Рахункової палати України, які не виявили розкрадання коштів", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За словами І.Лікарчука, кошти Агентства з міжнародного розвитку США ніколи не надходили на рахунок УЦОЯО, тому заява Генпрокуратури щодо привласнення посадовими особами коштів центру та неурядової організації USAID безпідставна. Екс-голова УЦОЯО також зазначив, що абітурієнти не мають можливості самостійно вносити дані до сертифіката ЗНО, тому їх не можна звинувачувати в наданні недостовірної інформації.

І.Лікарчук розповів, що перевірка достовірності результатів ЗНО, ініційована Міністерством освіти і науки України, не є підставою для відрахування студентів.

"У чинних нормативних документах немає поняття "технічна перевірка". Немає методології проведення перевірки, немає кваліфікаційних вимог до тих, хто її проводить. Якщо з'явиться питання, на підставі чого прийнято рішення про відрахування студентів, жоден суд може не прийняти результати цієї перевірки як достатній доказ для ухвалення рішення", - наголосив він.

Генпрокуратура України під час обшуків УЦОЯО вилучила комп'ютерне обладнання центру. У червні 2016 року планується проведення технічної експертизи.

Як повідомлялося, в липні 2015 року СБУ виявила і припинила несанкціоновану зміну посадовими особами УЦОЯО в "Реєстрі осіб, що пройшли зовнішнє незалежне оцінювання". У рамках розпочатого Генпрокуратурою кримінального провадження здійснено низку обшуків у приміщеннях центру та приміщеннях посадових осіб.

17 вересня директор УЦОЯО І.Лікарчук повідомив, що подав у відставку.

У березні поточного року двох студентів відрахували у зв'язку зі встановленими фактами використання підроблених сертифікатів про результати ЗНО абітурієнтами під час вступу.

У відомстві зазначали, що посадові особи Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) у 2008 році створили злочинну організацію для завищення результатів ЗНО окремих осіб і привласнення коштів центру, а також Агентства з міжнародного розвитку США (USAID). Завищені результати ЗНО надавали замовникам незаконні переваги в доступі до вищої освіти, отриманні нагород (медалей) і безпідставній оплаті навчання за бюджетні кошти.

У Генпрокуратурі нагадували, що згідно з пунктом 5 розділу XXІ наказу МОН України 15.10.2014 № 1172 "Про затвердження умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році" надання недостовірних відомостей щодо проходження ЗНО є підставою для відрахування студента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Литва передала Україні новий пакет допомоги, що передбачає БПЛА і боєприпаси

У Харкові декілька влучань, виникли пожежі - Терехов

Сіярто заявив, що наклав вето на резолюцію Ради Європи, яка передбачає визнання лише мирного плану Зеленського

Зеленський підписав закон, що дозволяє засудженим військову службу в обмін на умовно-дострокове звільнення

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА