13:06 30.04.2016

Звинувачень проти Фірташа з німецької і австрійської сторони немає

3 хв читати
Звинувачень проти Фірташа з німецької і австрійської сторони немає

Австрійський адвокат українського бізнесмена Дмитра Фірташа Дітер Бомдорфер заявляє, що стосовно його клієнта звинувачення з боку німецької та австрійської влади відсутні, а обшук в його віденському домі тривав у рамках справи, у якій Д. Фірташ виступає свідком, а не обвинуваченим.

"Проти Фірташа відсутні жодні звинувачення з боку як німецької, так і австрійської влади. Єдиною справою, що перебуває в провадженні, є позов США, за яким австрійський суд виніс рішення про його політичну мотивацію, і за яким наразі розглядається апеляція. Обшук, який проводився у віденському житлі пана Фірташа, належить до справи, в якій як я вже пояснював, пан Фірташ виступає свідком, а не обвинуваченим", - йдеться в заяві адвоката, текст якого агентству "Інтерфакс-Україна" надано прес-службою Д. Фірташа в суботу.

За його твердженням, у листі до адвокатів прокуратура Німеччини в м. Шверін офіційно підтвердила, що Д. Фірташ не є обвинуваченим у справі, в рамках якого розслідується діяльність німецького консультанта, що фігурує під ім'ям Крістіна В. Це спростовує заяви, зроблені послом України в Австрії Олександром Щербою 20 квітня.

Д. Бомдорфер також висловив занепокоєння і розчарування тими публічними заявами посла України в Австрії: "Я сьогодні звернувся до посла Щерби з письмовим проханням пояснити, на якій підставі він зробив свій публічний коментар, який був спростований слідчими органами Німеччини і який суперечить його першочерговому боргу дипломатичного представництва, згідно з яким посол ніколи не виступає проти громадянина держави, яку він представляє".

Крім того, адвокат заявив: "Нам відомо, що Крістіна В. працювала з іншими клієнтами в Австрії, зокрема з великими австрійськими компаніями. Тому заява про те, що це розслідування пов'язане зі "справою Фірташа", або що пану Фірташу або кому-небудь з його представників пред'явлено звинувачення або підозру в корупції у цій справі, є помилковим, вводить громадськість в оману і завдає шкоди".

У листі Д. Бомдорфера до посла України в Австрії А. Щерби, копія якого також надана прес-службою Д. Фірташа, зазначено: "Я посилаюся на публічні коментарі, зроблені Вами у Вашому акаунті Twitter 20 квітня одразу після обшуку в будинку пана Фірташа, в яких ви заявили: "Судячи з усього – нова підозра. На цей раз з Німеччини, а не з США". (...) Ваші коментарі були помилковими, вони ввели в оману і завдали шкоди моєму клієнтові. Ваші твердження також були спростовані Управлінням прокуратури Німеччини, яка підтвердила, що пан Фірташ не є обвинуваченим у цій справі".

Зважаючи на це, адвокат подав скаргу від імені Д. Фірташа на ім'я міністра закордонних справ України з проханням розглянути поведінку дипломата щодо цієї справи і вжити відповідних заходів для компенсації шкоди і збитків, завданих Вашими коментарями, що вводять в оману, та недипломатичною поведінкою".

Д. Бомдорфер також звернувся до О. Щерби з низкою питань, відповіді на які він очікує протягом наступних 7 днів. Так, він цікавиться, чому посол вирішив зробити свою заяву публічним чином (в "Твіттері") одразу ж після того, як в будинку Д. Фірташа був проведений обшук, і хтось його інформував щодо цього питання.

Як написав 20 квітня посол О. Щерба в акаунті в "Твіттері", в будинку українського бізнесмена Д. Фірташа у Відні пройшов обшук, він припустив наявність нової підозри: "У віденському будинку Фірташа пройшли обшуки. Тривали 3 години. Судячи по всьому - нова підозра. Цього разу з Німеччини, а не з США".

Пізніше видання Deutsche Welle з посиланням на прокуратуру м. Шверін, що розслідує справу, написало, що Д. Фірташ проходить свідком у справі про підкуп представника кримінальної поліції Німеччини: "Наразі український мільярдер Дмитро Фірташ не є обвинуваченим".

За даними DW, головним підозрюваним у справі є 69-річна мешканка Берліна, яка під виглядом співробітниці консалтингового бюро торгувала інформацією, отриманою за хабарі від співробітників поліції і прокуратури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі прибудуть в Україну до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА