11:25 27.07.2016

НБУ визнав неплатоспроможним Держзембанк

2 хв читати
НБУ визнав неплатоспроможним Держзембанк

Національний банк України (НБУ) зарахував Держзембанк до категорії неплатоспроможних, повідомляється на веб-сайті регулятора.

Згідно з повідомленням, відповідне рішення №165-ш правління НБУ ухвалило 26 липня 2016 року.

Як повідомляє НБУ, Держзембанк зараховано до категорії проблемних в березні 2016 року в зв'язку з конфліктом інтересів у ньому.

"Вимоги НБУ щодо усунення порушень законодавства Держзембанк не виконав. Жодне належне рішення керівних органів банку щодо вирішення проблем в Нацбанк не приходило. Крім того, ситуація почала погіршуватися", - пояснює центробанк своє рішення.

За даними НБУ, в банку не були розміщені вклади фізосіб, тому навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб відсутнє.

Як повідомлялося, ПАТ "Державний земельний банк" Кабмін створив постановою №609 від 2 липня 2012 року для реалізації нових механізмів агрокредитування, забезпечення аграріїв доступними фінансуванням. Попередній уряд вніс до його статутного капіталу 120 млн грн, а для внесення в капітал банку земельних ділянок сільгосппризначення необхідно було ухвалення змін до Земельного кодексу України.

Передбачалося, що банк буде забезпечувати управління землями сільськогосподарського призначення державної власності та виконувати функції з реалізації державних кредитних програм, перш за все, для середнього та малого бізнесу в сільській місцевості.

Разом з тим в умовах відсутності відповідних змін в законодавство банк з моменту отримання банківської ліцензії майже не провадив діяльності, передбаченої статутом.

Згідно з "Планом пріоритетних дій уряду на 2016 рік", оприлюдненим на сайті Кабінету Міністрів наприкінці травня, у другому кварталі 2016 року планувалося зареєструвати у Верховній Раді законопроект, який передбачає реорганізацію або приватизацію ПАТ "Державний земельний банк". У результаті приватизації або реорганізації банку додаткові надходження в бюджет оцінювалися в 200-250 млн грн.

Наприкінці 2015 року уряд запропонував парламенту вжити заходів для реорганізації або приватизації Держзембанку через Фонд держмайна. На той час Держзембанк був у стані ліквідації, але її альтернативою передбачалася реорганізація або приватизація з метою продажу держпакета акцій потенційним інвесторам. Це дозволило б повернути кошти до держбюджету, за рахунок яких був би сформований статутний капітал банку, були б залучені додаткові інвестиції в агропромисловий комплекс.

Верховна Рада вирішила ліквідувати Держзембанк 17 червня 2014 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 15 осіб - Синєгубов

Життю прем'єра Словаччини нічого не загрожує - віцепрем'єр

На Херсонщині четверо постраждалих після ворожих обстрілів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА