15:40 27.07.2016

ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію в Держзембанк

2 хв читати
ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію в Держзембанк

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на підставі рішення Національного банку України (НБУ) про зарахування Держзембанку до неплатоспроможних, ввів у нього тимчасову адміністрацію, повідомляється на веб-сайті Фонду.

Адміністрацію введена терміном на один місяць – з 27 липня до 26 серпня 2016 року включно.

Тимчасовим адміністратором призначений Андрій Федорченко.

Як повідомлялося, НБУ рішенням правління №165-ш НБУ від 26 липня 2016 року зарахував Держзембанк до категорії неплатоспроможних.

Держзембанк віднесено до категорії проблемних у березні 2016 року у зв'язку з конфліктом інтересів у ньому.

"Вимоги НБУ щодо усунення порушень законодавства Держзембанк не виконав. Жодного належного рішення керівних органів банку щодо вирішення проблем до Нацбанку не надходило. Крім того, ситуація почала погіршуватися", - пояснює центробанк своє рішення.

За даними НБУ, у банку не були розміщені вклади фізосіб, тому навантаження на ФГВФО відсутня.

Як повідомлялося, ПАТ "Державний земельний банк" Кабмін створив постановою №609 від 2 липня 2012 року для реалізації нових механізмів агрокредитування, забезпечення аграріїв доступним фінансуванням. Попередній уряд вніс до його статутного капіталу 120 млн грн, а для внесення до капіталу банку земельних ділянок сільгосппризначення необхідно було прийняття змін до Земельного кодексу України.

Передбачалося, що банк забезпечуватиме управління землями сільськогосподарського призначення державної власності та виконувати функції з реалізації державних кредитних програм, насамперед, для середнього і малого бізнесу в сільській місцевості.

Водночас в умовах відсутності відповідних змін у законодавстві банк з моменту отримання банківської ліцензії майже не здійснював діяльність, передбачену статутом.

Згідно з "Планом пріоритетних дій уряду на 2016 рік", оприлюдненому на сайті Кабінету Міністрів наприкінці травня, у другому кварталі 2016 року планувалося зареєструвати у Верховній Раді законопроект, що передбачає реорганізацію чи приватизацію ПАТ "Державний земельний банк". У результаті приватизації або реорганізації банку додаткові надходження в бюджет оцінювалися в $200-250 млн грн.

Наприкінці 2015 року уряд запропонував парламенту вжити заходів із реорганізації чи приватизації Держзембанку через Фонд держмайна. До того часу Держзембанк перебував у стані ліквідації, але її альтернативою передбачалася реорганізація чи приватизація з метою продажу держпакета акцій потенційним інвесторам. Це надало б можливість повернути кошти до держбюджету, за рахунок яких був би сформований статутний капітал банку, були б залучені додаткові інвестиції в агропромисловий комплекс.

Верховна Рада вирішила ліквідувати Держзембанк 17 червня 2014 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Кількість постраждалих унаслідок удару по Черкаській Лозовій зросла до 27 людей, доля ще одного невідома - прокуратура

Постачання двох ЗРК Patriot до Харкова принципово змінить ситуацію - Зеленський після ударів по області

Кількість жертв удару по Черкаській Лозовій зросла до шести осіб - прокуратура

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА