16:15 27.07.2016

Україна передає Таїланду чергову партію серійних ОБТ "Оплот"

3 хв читати
Україна передає Таїланду чергову партію серійних ОБТ "Оплот"

Україна передає Таїланду чергову партію нових основних бойових танків (ОБТ) БМ "Оплот-Т", побудованих на потужностях ДП "Завод ім. Малишева" (Харків) у рамках укладеного в 2011 році контракту обсягом понад $200 млн.

Як повідомила прес-служба ДП "Завод ім. Малишева", акт технічного приймання військової техніки за підсумками завершення ходових і вогневих випробувань бронетехніки підписаний нещодавно прибулими до України представниками ЗС Королівства Таїланд.

Інозамовник підтвердив, що всі тактико-технічні характеристики нової бронетехніки повністю відповідають вимогам, закріпленим у контракті. Партія танків для потреб ЗС Таїланду готова до запланованого на найближчий час відправлення, наголошується в повідомленні.

На підприємстві не озвучують обсяг переданого тайського замовнику партії БМ"Оплот-Т".

За даними танкового заводу, ДП "Завод ім. Малишева" вже розпочало виготовлення наступної партії "Оплотів" для інозамовників.

Створений ХКБМ ім Морозова на замовлення Міноборони України танк БМ "Оплот" прийнятий на озброєння ЗСУ в травні 2009 року, в українську армію поставлені перші два танки. Контракт обсягом понад $200 млн на поставку до Таїланду 49 українських танків БМ "Оплот" нового покоління укладений у 2011 році, в квітні 2012 року ДП "Завод ім. Малишева" розпочав реалізацію контракту. Обсяг витрат на освоєння серійного виробництва ОБТ "Оплот", за даними заводу, становив $30 млн. Перші п'ять машин були відвантажені тайського замовнику на початку 2014 року, ще п'ять - у грудні 2015 року, і 10 машин - навесні 2016 року.

За даними джерел агентства "Інтерфакс-Україна" в оборонному секторі, виконання тайського контракту заплановано завершити в повному обсязі до кінця 2016 року. "Постачання замовнику ще 29 машин, згідно з контрактом, заплановано забезпечити до кінця року, за умови одержання необхідних погоджень військового відомства", - сказав джерело.

За оцінками експертів, ОБТ "Оплот" має один із найвищих коефіцієнтів технологічної складності серед нових бойових машин у світі - 80%. Танк оснащений, зокрема, сучасними системами захисту зв'язку і управління озброєнням, зокрема активну систему протидії високоточній зброї, приладами нічного бачення, дистанційно-керованим кулеметом.

З 2010 року Україна також забезпечує постачання Таїланду БТР-3E1 в рамках укладених в 2006 і в 2011 рр.. контрактів загальним обсягом близько $270 млн на поставку до 2015 року 233 од. БТР-3Е1. Заключна партія бронетехніки укладеного в 2011 році контракту у складі 11 од. БТР 3E1 поставлена тайського замовнику в березні 2016 року. У 2015 році під час міжнародної оборонної виставки Defense & Security-2015 в Бангкоку українська тайська сторони підписали рамкову угоду про організацію в Таїланді великовузлового складання українських БТР-3Е1 і його модифікацій.

Як повідомлялося, в умовах російської агресії в 2014 році Україна вимушено припинила низку експортних контрактів на поставку основної військової техніки, яка відвантажувалася у зону бойових дій на Донбасі. Поставки із припинених контрактів відновлені в 2015-2016 роках за рахунок планового нарощування виробничих потужностей підприємств держконцерну "Укроборонпром".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА