12:10 23.08.2016

Гройсман вимагає запустити електронне декларування з 1 вересня і погрожує звільненнями у разі зриву

3 хв читати
Гройсман вимагає запустити електронне декларування з 1 вересня і погрожує звільненнями у разі зриву

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вимагає запустити електронне декларування активів чиновників з 1 вересня 2016 року і погрожує звільненнями у разі зриву.

"Моя мета – з 1 вересня запустити електронне декларування. Я вимагаю цього", - сказав він, відкриваючи засідання Кабміну у вівторок.

"Іншої дати. окрім цього немає", - сказав він і попередив про персональну відповідальність осіб, у віданні яких перебуває запуск електронного декларування.

Прем'єр зазначив, що згідно зі службовою перевіркою, результати якої він вже отримав, уряд має право притягнути до дисциплінарної відповідальності голову Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК) Наталію Корчак. "Але для мене це не самоціль – зробити вам догану. Для мене самоціль – запуск електронного декларування", - сказав В. Гройсман, зазначивши, що не виноситиме на розгляд Кабміну догану голові НАПК.

Однак глава уряду заявив: "Якщо з 1 вересня це (запуск е-декларування - ІФ) не буде зроблено, не хочу нікого лякати, але звільнення – це просто мінімум того, що буде. Сьогодні я підпишу всі необхідні доручення. Хочете – я будуть підписувати кожного дня десять, але зробіть свою справу".

Як повідомлялося, 18 серпня голова НАПК Н.Корчак заявляє про те, що Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) до 31 серпня має доопрацювати програмне забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та видати системі сертифікат безпеки. Вона зазначила, що чиновники подаватимуть електронні декларації своїх активів з 1 вересня 2016 року.

Раніше уповноважені посадові особи заявили про запуск НАПК системи електронного декларування з 15 серпня, незважаючи на відсутність необхідного атестата від Держспецзв'язку, що викликало негативну реакцію громадськості, зокрема "Transparency International Україна". Згодом перший заступник міністра юстиції України заявила, що до кінця серпня усуватимуть недоліки реєстру електронних декларацій, після чого його потрібно буде перезапустити, а подані декларації подати заново.

Голова комітету Верховної Ради з протидії корупції, депутат від фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв закликав чиновників наразі не подавати електронні декларації, щоб не потурати шахраям", і боротися за виправлення ситуації, оскільки система декларування без сертифікації не є офіційним джерелом доказів для правосуддя.

Відповідно до закону про протидію корупції в 2016 році, розширені електронні декларації мають подати в 60-денний термін після запуску системи е-декларування службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Серед них, зокрема, президент і прем'єр-міністр з радниками і помічниками, члени Кабміну, заступники міністрів, члени Нацкомісії і АМКУ, голови ФДМ і НБУ та їхні заступники, народні депутати, а також особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б", а також судді, прокурори і слідчі, керівники, заступники керівників державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

За добу на Харківщині одна загибла та 11 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - Синєгубов

Російська армія найближчим часом має намір тиснути по всій лінії фронту - ISW

У Середземному морі на бойовому чергуванні чотири кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

Усі дрони-камікадзе, які атакували вночі Київську область, збито, немає ні пошкоджень, ні постраждалих - ОВА

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини - ОВА

Окупанти за добу завдали близько 460 ударів по Запорізькій області, одна людина поранена - голова ОВА

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і двоє поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА