11:42 08.09.2016

Рада має намір заборонити вилучення серверів за час обшуків

2 хв читати
Рада має намір заборонити вилучення серверів за час обшуків

Верховна Рада має намір заборонити вилучати сервери під час обшуків, посилити вимоги до клопотання слідчого про необхідність проведення обшуків.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект у першому читанні підтримали 287 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер.

"Проектом закону запропоновано заборонити тимчасове вилучення електронних інформаційних систем, слідчі зобов'язані здійснювати копіювання інформації, а не вилучати техніку. Дозвіл використання спецпідрозділів під час проведення обшуків у суб'єктів господарювання на підставі рішення слідчого судді і лише за тяжких і особливо тяжких злочинів", - розповів один з авторів законопроекту (№ 3719), народний депутат Владислав Голуб.

Крім того, за його словами, доступ адвоката до процесу обшуку передбачається на будь-якій стадії, обшук буде дозволено як виключно слідчу діяю, якщо неможливо отримати інформацію іншим шляхом, а також введення в клопотанні обов'язкової аргументації необхідності обшуку і детального опису предметів і осіб, яких планують обшукати.

Водночас у законопроекті запропоновано у Кримінальному процесуальному кодексі заборонити тимчасово вилучати електронні інформаційні системи або їхні частини, мобільні термінали систем зв'язку. У разі необхідності слідчий або прокурор можуть здійснити копіювання інформації.

Законопроект також передбачає, що клопотання слідчого про дозвіл на проведення обшуку для вилучення електронних інформаційних систем має містити обґрунтування того, що виключно копіювання інформації без вилучення таких систем зробить неможливим досягнення мети обшуку.

При цьому законопроект забороняє при обшуку на підприємствах спеціальним підрозділам використовувати спецзасоби, які приховують особи, а також демонструвати зброю, за винятком обшуків у кримінальному провадженні щодо тяжких та особливо тяжких злочинів.

Як вважають в Українській асоціації венчурного капіталу та прямих інвестицій (UVCA), прийняття цього законопроекту надасть можливість компаніям займатися чесним бізнесом, а не чекати приходу "гостей".

"Нарешті ми побачили реальну роботу з боку представників законодавчої влади. Цей законопроект - ще один важливий крок до свободи підприємницької діяльності України", - процитовано в повідомленні UVCA її виконавчого директора Ольгу Афанасьєву.

Асоціація наголошує, що відсутність тиску на IT-компанії надасть можливість ще більше прискорити розвиток галузі та залучати інвестиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА