15:50 27.10.2016

Злочини на Майдані вважають частиною злочинного ланцюга, що призвело до війни РФ проти України

3 хв читати
Злочини на Майдані вважають частиною злочинного ланцюга, що призвело до війни РФ проти України

Під час тригодинної зустрічі з представниками Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), що відбулася в Генпрокуратурі України, сторони обговорили злочини проти учасників акцій протесту в центрі Києва в лютому 2014 р., воєнну агресію Росії на Донбасі та в Криму, повідомив генпрокурор України Юрій Луценко.

"Ми дійшли спільної думки про те, що злочини на Майдані є частиною ланцюга злочинів, що призвело до агресивної війни РФ і підтримуваних нею сепаратистів проти України", - написав Ю.Луценко у своїй сторінці у "Фейсбук" у четвер вдень.

За словами генпрокурора, делегації Офісу прокурора МКС українська сторона надала інформацію про російських політичних і військових керівників, діям яких слід дати оцінку (скоєння на території України злочинів проти людяності та воєнних злочинів).

"Ми домовилися тісніше співпрацювати не тільки в обміні інформацією, а й у допуску працівників МКС до матеріалів проваджень ГПУ про злочини, скоєні стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції гідності, а також пов'язаних з воєнною агресією РФ на сході України і в Криму" , - написав Ю.Луценко.

Як повідомлялося, 2 вересня 2016 р. генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що українські правоохоронці співпрацюють з Офісом прокурора МКС в Гаазі в питанні притягнення до відповідальності влади Російської Федерації та керівництва Збройних сил РФ за розв'язування конфлікту на Донбасі та окупацію АР Крим.

25 жовтня Ю.Луценко не виключив передачу справ з розслідування злочинів проти активістів євромайдан у Міжнародний кримінальної суд (МУС).

Того ж дня заступник генпрокурора України Євген Єнін повідомив, що представники ГПУ та офісу прокурора МКС на поточному тижні зустрінуться для обговорення просування матеріалів українських правоохоронців щодо притягнення до відповідальності влади РФ, зазначає

"Буквально на цьому тижні буде чергова зустріч, в ході якої ми будемо обговорювати просування матеріалів для подачі їх до суду. Йдеться про так званий другий заяві України, в якому йдеться про залучення до відповідальності керівників РФ і ватажків" ДНР / ЛНР "за злочини проти людяності і військові злочини, скоєні на окупованій частині Донецької та Луганської областей ", - розповів заступник генпрокурора.

Раніше, 29 квітня 2016 р., депутат польського Сейму, співавтор доповіді Малгожата Госевська (Małgorzata Maria Gosiewska) повідомила, що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі (МКС, Гаазький трибунал) почав вивчати матеріали про військові злочини Російської Федерації на сході України.

"Завдяки підтримці посольства Польщі в Гаазі 22 квітня поточного року я зустрічалася з представниками Офісу прокурора МКС. Повідомлення про підозру у вчиненні низки злочинів, передбачених Римським статутом, а також звіт на 500 сторінках із доказами були прийняті з великим інтересом. Зустріч тривала півтори години, а бесіда стосувалася передусім методології, застосованої в процесі роботи над збиранням доказів злочинів та ідентифікації злочинців", - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

За словами депутата, деталізація поставлених запитань дає підстави вважати, що питання розглянуто серйозно. М.Госевська зазначила, що зараз усі матеріали пройдуть юридичний і фактичний аналіз, на основі чого Офіс прокурора ухвалить рішення про порушення провадження стосовно осіб, зазначених у звіті. "Після порушення кримінального провадження речові докази можна буде доповнювати далі", - зазначила депутат.

Міжнародний кримінальний суд (англ. International Criminal Court, ICC або ICCt; фр. Cour pénale internationale; скорочено — МКС) — перший постійний міжнародний орган кримінальної юстиції, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини, злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Офіційно розпочав свою роботу з 1 липня 2002 року.

На відміну від інших міжнародних спеціальних (ad hoc) і змішаних кримінальних судів, МКС є постійною установою. До його компетенції входять злочини, вчиненні після набуття чинності Римським статутом.

Місцеперебуванням є Гаага. МКС не входить до офіційних структур Організації Об'єднаних Націй, хоча може порушувати справи за поданням Ради безпеки ООН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА