11:44 26.01.2017

Укрхімтрансаміак хоче законсервувати українську частину аміакопроводу з-за суперечки з Тольяттіазот

4 хв читати

УДП "Укрхімтрансаміак" повідомило ВАТ "Тольяттіазот" про намір розпочати підготовку до консервації об'єктів магістрального аміакопроводу, за яким через Україну здійснювалася прокачування продукції російської компанії.

"Враховуючи категоричну відмову (ВАТ "Тольяттіазот" - ІФ) від підписання додаткової угоди до контракту (від 24 грудня 2007 року, в рамках якого здійснюється транзит аміаку - ІФ), непогашення заборгованості в розмірі $901,514 тис. і той факт, що УДП "Укрхімтрансаміак" унаслідок дій ("Тольяттіазот" - ІФ) не має коштів для забезпечення працездатності і безпеки української ділянки магістрального аміакопроводу, ми змушені почати підготовку до консервації об'єктів магістрального аміакопроводу", - йдеться в листі, направленому 20 січня "Укрхімтрансаміак" на адресу генерального директора ЗАТ Корпорація "Тольяттіазот" (управляє діяльністю ВАТ "Тольяттіазот") В'ячеслава Суслова, копія якого є в розпорядженні "Інтерфаксу".

Згідно з листом, тарифи на надання послуг, пов'язаних із транзитом аміаку в розмірі $13,22 за тонну, на яких наполягає російська компанія, є для "Укрхімтрансаміак" збитковими. "Укрхімтрансаміак" вказує на небажання "Тольяттіазот" далі проводити транспортування аміаку, незважаючи на зниження вартості послуг з транзиту на $10 - $55,09 за тонну в 2016 році до $45,1 за тонну з 1 січня.

У прес-службі "Тольяттіазот" "Інтерфаксу" підтвердили "реальність цього листа", наголосивши, що за чинним контрактом від 2007 року загальна вартість транзитного транспортування аміаку української частини аміакопроводу становить $43,77, при цьому "Укрхімтрансаміак" наполягає на підвищенні вартості транзиту до $45,1, "не надавши ніякої аргументації". "Протягом 2016 року "Укрхімтрансаміак" надавав для споживачів України ідентичну послугу з транспортування аміаку за ціною 35,9 гривні ($1,3 за поточним курсом - ІФ), не заявляючи про збитковість відповідного тарифу", - зазначив представник російської компанії.

"Як вихід із ситуації "Тольяттіазот" пропонував і пропонує виключити з чинного контракту послуги з перевалки, надання яких, за заявою "Укрхімтрансаміак", нібито і є збитковим. Однак "Укрхімтрансаміак" ігнорує наші пропозиції і наполягає на збереженні у складі контракту вищевказаних нібито збиткових послуг", - сказав він.

Заява "Укрхімтрансаміак" про наявність заборгованості у "Тольяттіазот" у прес-службі російської компанії назвали Безпідставними. "Йдеться про вимогу "Укрхімтрансаміак" заплатити надбавку до тарифу за транзит аміаку територією України. Цю надбавку визнано незаконною рішенням Вищого адміністративного суду України від 15 листопада 2016 року. Насправді ж це "Укрхімтрансаміак" має повернути "Тольяттіазоту" кошти, переплачені за період з 8 жовтня 2015 року до 15 листопада 2016 року (в період дії надбавки - ІФ)", - заявив представник компанії.

Раніше повідомлялося, що 13 січня "Тольяттіазот" направив "Укрхімтрансаміаку" пропозицію добровільно відшкодувати збитки в розмірі $11,5 млн, завдані в період з 1 до 13 січня через те, що українська сторона продовжила блокувати транзит аміаку. Іншою умовою добровільного врегулювання спору "Тольяттіазот" висував "негайне відновлення транзиту аміаку і виконання зобов'язання в натурі з транспортування узгоджених на січень 2017 року 130 тис. тонн рідкого аміаку, зокрема шляхом доповнення зазначених обсягів транспортування до узгоджених обсягів послуг за контрактом на 2017 рік у найближчих планових місяцях". 23 січня "Тольяттіазот" повідомив про подання позову в міжнародний комерційний арбітраж при Торгово-промисловій палаті України про стягнення з "Укрхімтрансаміак" $11,5 млн збитків.

"Укрхімтрансаміак", оператор української частини аміакопроводу Тольятті-Одеса, з 23 грудня 2016 року зупинив транзит російського аміаку територією України в рамках контракту від 2007 року "в зв'язку з відсутністю транспортування аміаку АТ "Міндобрива" (Россош) та достроковим виконанням річного обсягу транспортування аміаку "Тольяттіазот" при досягненні обсягу 1,8 млн тонн". На звернення "Тольяттіазот" про збільшення до кінця 2016 року квоти на обсяг прокачування було отримано відмову, повідомляла російська компанія.

Повідомлялося також, що раніше Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу "Тольяттіазот" щодо спору з Мінекономрозвитку України. Суд визнав недійсним наказ Мінекономрозвитку від серпня 2015 року, встановив надбавку в розмірі понад $8 за тонну за транзит аміаку територією України. Ця надбавка діяла стосовно продукції "Тольяттіазот" понад рік.

Наприкінці грудня 2016 року "Тольяттіазот" оголосив, що повністю сплатив заборгованість за транзит аміаку територією України.

"Тольяттіазот" - один з найбільших у світі виробників аміаку. Виробничі потужності підприємства становлять понад 3 млн тонн аміаку, а також 960 тис. тонн карбаміду на рік.

Аміакопровід Тольятті-Одеса був побудований наприкінці 70-х років для транспортування аміаку "Тольяттіазот" на експорт. Загальна продуктивність аміакопроводу становить 2,52 млн тонн на рік, з них 2,12 млн припадає на російські підприємства, а решта 400 тис. тонн постачає український концерн "Стирол". На українському кінці аміакопроводу розташований "Одеський припортовий завод", де аміак завантажується в танкери і направляється на експорт. Протяжність аміакопроводу - 2,4 тис. км, з яких 1,4 тис. км проходять п'яти областями Росії (Самарської, Саратовської, Воронезької, Тамбовської, Бєлгородської). До аміакопроводу також підключені россошанський "Міндобрива" (Воронезька область).

"Укрхімтрансаміак" управляє українською частиною аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА