13:13 10.04.2017

ПриватБанк у ніч перед націоналізацією вивів понад 16 млрд грн і вимагає додаткової докапіталізації – глава НБУ

2 хв читати
ПриватБанк у ніч перед націоналізацією вивів понад 16 млрд грн і вимагає додаткової докапіталізації – глава НБУ

Пост-аудит Приватбанку після його націоналізації виявив додаткові проблеми в банку, що потребує додаткової докапіталізації банку з боку держави, повідомила глава Нацбанку України Валерія Гонтарева.

"В останню ніч провели шахрайські операції на суму понад 16 млрд грн", - заявила вона на прес-конференції у понеділок у Києві.

Глава Нацбанку додала, що пост-аудит виявив, що не 97%, а 100% корпоративного кредитного портфеля було видано пов'язаним особам.

"Необхідність капіталізації ще більше, і державі доведеться викласти ще більше грошей за управління банком (у минулому) цією командою олігархів і менеджерів", - зазначила В. Гонтарева.

Вона нагадала, що первісна оцінка браку капіталу Приватбанку - 146 млрд грн, або близько $6 млрд, що становить близько 50% монетарної бази та 33% вкладів населення.

Як зазначила В. Гонтарева, колишні власники, зокрема Ігор Коломойський, дали персональні гарантії за виконанням програми капіталізації, якої так і не було виконано.

Заступник голови НБУ Катерина Рожкова уточнила, що результати аудиту будуть публічними наприкінці квітня – початку травня.

"Що стосується докапіталізації, то ми співпрацюємо з Мінфіном та ПриватБанком, розробляючи цю програму", - сказала К. Рожкова.

Як повідомлялося, оновлений меморандум з Міжнародним валютним фондом передбачає випуск державою в 2017 році облігацій на суму до 98 млрд грн, або 3,6% ВВП, для докапіталізації банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Водночас у них відсутнє уточнення щодо передбачуваних банків і сум, на яку буде докапіталізовано ФГВФО.

Уряд за пропозицією НБУ і акціонерів Приватбанку 18 грудня 2016 року прийняв рішення про націоналізацію фінустанови, внаслідок чого держава отримала 100% в його капіталі. Для цього Мінфін докапіталізував банк на 116,8 млрд грн, з яких на 9,8 млрд грн – у 2017 році.

На початку лютого 2017 року голова правління Приватбанку Олександр Шлапак припустив необхідність чергової капіталізації фінустанови після завершення аудиту його капіталу.

ПриватБанк має намір повідомити Міністерство фінансів і НБУ про суму необхідної докапіталізації на початку квітня. За даними глави банку, зазначена сума врахоуватиме як кіпрські, так і кримські активи фінустанови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА