13:25 08.06.2017

За підписання газових угод-2009 має бути політична відповідальність

3 хв читати
За підписання газових угод-2009 має бути політична відповідальність

Президент України Петро Порошенко заявляє, що повинна бути політична відповідальність за підписання газових угод з РФ в 2009 році.

"Я говорю сьогодні про те, що має бути відповідальність. Я говорю не про кримінальну відповідальність - і це не справа президента, адже є відповідні органи. Я говорю про політичну відповідальність: коли ви поставили країну на коліна, і сьогодні це доведено не політиками, не внутрішні експертами, а найвищою міжнародної судовою інстанцією. Доведено, що здано інтереси України", - сказав П.Порошенко під час відвідування Трипільської ТЕС (Київська обл.) в четвер.

Глава держави нагадав про нещодавнє рішення Стокгольмського арбітражу, яке скасувало принцип "бери або плати" в газовій угоді.

"Грабіжницький принцип "бери або плати" означає, що хоч скільки б ви спожили газу, будете платити за 52 млрд кубів, яких ми ніколи в житті не споживали. І тут було поставлено злочинний підпис і взято на себе зобов'язання абсолютно незаконні, неринкові і корупційні ", - сказав П.Порошенко.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу у провадженні проти "Газпрому" за контрактом на постачання газу. Стокгольмський трибунал задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни в контракті на постачання газу з "Газпромом" з урахуванням ринкових умов, а також скасував вимоги "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати" і повністю скасував заборону на реекспорт Україною газу.

Зустрічні позови "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом на газопостачання були подані в арбітраж у червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року.

Станом на початок квітня 2017 року взаємні претензії "Газпрому" і "Нафтогазу" за договором купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько $45,7 млрд і $17,9 млрд відповідно.

Фінансові претензії "Нафтогазу" за контрактом передбачають відшкодування переплати за газ ($17,9 млрд), претензії "Газпрому" - неоплачені рахунки в частині спірної ціни за листопад 2013 - травень 2014 рр. ($2,9 млрд) і оплата не поставленого газу на вимогу "бери або плати" ($42,8 млрд).

Без урахування штрафів і відсотків претензії "Газпрому" на кінець травня 2017 року становлять $34,5 млрд за непоставлений газ на вимогу "бери або плати" і $2,2 млрд щодо спірної ціни в четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 р., а вимоги "Нафтогазу" - $14,1 млрд за переплату за газ, придбаний з 20 травня 2011 року до жовтня 2015 р.

Угоду з "Газпромом" 2009 року уклала тогочасний прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Ю.Тимошенко було заарештовано 5 серпня 2011 року під час судового процесу щодо "газової справи", а 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив її до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових угод з РФ в 2009 році. Крім того, суд позбавив Ю.Тимошенко права обіймати посади в органах державної влади на три роки і зобов'язав відшкодувати державі 1,5 млрд грн.

22 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила рішення про виконання міжнародних зобов'язань із звільнення Ю.Тимошенко з ув'язнення, цього ж дня вона вийшла на свободу. Верховний суд України 14 квітня закрив "газову справу" Ю.Тимошенко за відсутністю складу злочину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА