14:24 09.10.2017

Луценко: Підозри у справі про надзвичайну подію на арсеналі ЗСУ біля Калинівки вручать не тільки нижчому керівництву Генштабу й артскладів

3 хв читати
Луценко: Підозри у справі про надзвичайну подію на арсеналі ЗСУ біля Калинівки вручать не тільки нижчому керівництву Генштабу й артскладів

Міністерство фінансів України вчасно спрямовувало фінанси за запитами Міністерства оборони, зазначає генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Хочу спростувати свої сумніви щодо своєчасного виділення фінансів Мінфіном. Ми з’ясували, що Мінфін виділяв усі ресурси на запити Міноборони", - сказав генпрокурор у понеділок на брифінгу в Києві, розповідаючи про слідчі дії щодо вибухів на артскладах ЗСУ біля Калинівки (Вінницька обл.).

Ю.Луценко наголосив, що наразі слідство зосереджується на інформації про "неадекватність планування, передання коштів, використання коштів посадовими особами Генерального штабу та власне керівництва цієї бази зберігання".

"Дайте мені час, щоб я завчасно не оголошував нашу основну версію... Можу лише сказати, що підозри однозначно буде вручено не тільки нижчому керівництву цих структур. Ми маємо ще одну версію, яку ми повинні перевірити, тому що крім терактів, як я вже казав, у нас є і факти злочинної недбалості", - зазначив генпрокурор.

Він додав: "Тепер ми хочемо вивчити достовірно, хто має відповісти за колосальні втрати озброєння".

Відповідаючи на запитання про те, чи проводитимуться слідчі дії з начальником Генштабу ЗСУ Віктором Муженком, генпрокурор сказав: "З усіма, з ким необхідно буде провести слідчі дії, слідчий не обмежений у своїх можливостях. Думаю, що допит пана Муженка з цього приводу також буде, але це визначає сам слідчий".

Як повідомлялося, на території військових частин у Калинівському районі Вінницької області ввечері 26 вересня виникла пожежа, що спричинила вибухи боєприпасів. Уранці 28 вересня вибухи практично припинилися, розпочалося розмінування 5-кілометрової зони. Внаслідок пожежі на складі боєприпасів постраждали двоє людей. Понад 30 тис. жителів прилеглих населених пунктів були евакуйовані.

Наразі жителі Калинівки, які залишили свої оселі через пожежі та вибухи боєприпасів, повернулися додому.

Слідство відпрацьовує чотири основні версії детонації боєприпасів. За фактом вибухів боєприпасів військова прокуратура Центрального регіону України внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія).

Раніше Ю.Луценко заявляв, що Генпрокуратура та Головна військова прокуратура направляли листи на адресу уряду, Міністерства оборони, Генерального штабу, РНБО, де інформували про необхідні, з точки зору прокуратури, заходи, яких потрібно вжити. "Коштів виділяється справді мало, але навіть вони не всі використовуються. Наприклад, для Калинівки виділили 25 млн грн, але з них використано лише 2,5 млн грн, решта - на рахунках. Не поспішають. Не поспішають посилювати оборону", - зазначив генпрокурор.

Раніше Мінфін заявляв, що фінансування на охорону арсеналів, баз і складів Збройних Сил України здійснює Міністерство оборони як головний розпорядник бюджетних коштів. У січні-вересні поточного року всі видатки загального фонду було профінансовано повністю, вони становили 44,4 млрд грн. Також, згідно з відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів, додатково Міноборони виділено 199 млн грн з резервного фонду держбюджету на підвищення рівня захисту зберігання боєприпасів Збройних Сил.

4 жовтня міністр фінансів Олександр Данилюк назвав спробами політичного тиску заяву генерального прокурора щодо можливої опосередкованої провини Мінфіну у вибухах на військових складах у Калинівці (Вінницька обл.). "Я вважаю, що це спроба політичного тиску... Міністерство фінансів повністю профінансувало всі запити Міністерства оборони і зробило це вчасно", - сказав міністр перед початком урядового засідання.

Він також додав, що нещодавно зарплата прокурорів зросла вп'ятеро. "На мене тиснути під час бюджетного процесу ... це не працює. Кошти на прокуратуру (в проекті бюджету на 2018 рік - ІФ) виділено адекватні", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА