13:21 12.10.2017

Київ вимагає допуску українських лікарів для обстеження Павла Гриба в СІЗО Краснодара

3 хв читати
Київ вимагає допуску українських лікарів для обстеження Павла Гриба в СІЗО Краснодара

 Українські лікарі прибули до Росії для обстеження громадянина України Павла Гриба, якого утримують у СІЗО в Краснодарі та який не отримує необхідної медичної допомоги.

Як повідомляється на сторінці Міністерства охорони здоров'я України у Facebook у четвер, МОЗ визначило фахівців, які з 12 по 15 жовтня мають здійснити медичний огляд П.Гриба.

МОЗ перебуває в постійному контакті з лікарями та інформуватиме про ситуацію.

У свою чергу в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун написала на своїй на сторінці у Facebook: "Вимагаємо невідкладно допустити українських лікарів провести обстеження Павла Гриба, який уже більше місяця протиправно позбавлений волі!".

Вона нагадала, що у 19-річного П.Гриба важка вроджена хвороба, з огляду на що він потребує щоденного специфічного лікування. "Без надання медичної допомоги є пряма загроза його життю!", - наголосила У.Супрун.

Раніше повідомлялося, що Київ, керуючись рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), відправив українських медиків до Російської Федерації для обстеження П.Гриба в Краснодарському СІЗО.

Генконсульство України направило російській стороні чергове звернення з вимогою про допуск до затриманого визначених Міністерством охорони здоров'я України медиків у період із 12 по 15 жовтня.

"Враховуючи позицію Європейського суду з прав людини, Київ, не очікуючи рішення російської сторони про допуск українських лікарів до затриманого П.І.Гриба, керуючись відповідним рішенням ЄСПЛ, відрядив сьогодні (11 жовтня - ІФ) українських медиків до Російської Федерації. Ми сподіваємося, що російська сторона виконає рішення ЄСПЛ та надасть відповідний дозвіл на відвідування П.І.Гриба українськими фахівцями", - йшлося в коментарі МЗС.

Як повідомлялося, 28 серпня колишній співробітник Державної прикордонної служби України Ігор Гриб заявив, що спецслужби РФ викрали його 19-річного сина Павла під час відвідування Білорусі, куди той поїхав 24 серпня (до м. Гомеля) на зустріч із дівчиною, з якою познайомився і спілкувався лише в соціальних мережах. За домовленістю, Павло мав повернутися того самого дня. Коли наступного дня він не повернувся, І.Гриб поїхав до Гомеля на його пошуки.

За його словами, на території Білорусі він з'ясував, що Павло перебував у розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), ініціатором розшуку є ФСБ РФ у Краснодарському краю в Сочі.

7 вересня стало відомо, що П.Гриб перебуває у слідчому ізоляторі на території РФ у Краснодарі.

14 вересня адвокат Андрій Сабінін повідомив, що П.Гриб отримав у СІЗО продукти, речі та гроші, питання з ліками на той час вирішувалося.

15 вересня сестра П.Гриба Ольга Гриб повідомила, що його перевели з СІЗО в Краснодарі (РФ) до лікарні, але до якої і чому - невідомо. "До нього не пускають ні українських консулів, ні незалежних лікарів", - сказала О.Гриб. Вона припустила, що російські спецслужби можуть спробувати через своїх лікарів спростувати його діагноз - "синдром портальної гіпертензії", через який П.Гриб змушений щодня приймати ліки.

У МЗС України підтвердили, що П.Гриба перевели із СІЗО №5 до лікарні. У МЗС також висунули вимогу до російської сторони негайно дозволити українським лікарям здійснити обстеження П.Гриба.

7 жовтня адвокат Євгенія Закревська повідомила, що ЄСПЛ просить РФ до 16 жовтня надати інформацію про стан здоров'я громадянина України П.Гриба в російському СІЗО, а також допустити до нього українських лікарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА