09:41 22.07.2020

В чому підступ реформи "Укроборонпрому"?

3 хв читати

Засновник ІК "ТЕКТ" - Вадим Гриб вже писав коротку замітку щодо нового законопроєкту, який керівництво Концерну направив до ВР. У свою чергу, хочемо звернути увагу на те, як грамотно вибрали час ініціатори законопроекту для подачі. Подали за пару днів до призначення профільного міністра, оскільки тоді треба було б узгоджувати з ним. Вибрали момент, коли ВР пішла на канікули, а після повернення вже буде звичайний робочий процес розгляду в комітеті і винесення в зал. Жодних публічних обговорень не було.

Якщо говорити по суті, то законопроєкт спрямований на те, щоб значно знизити роль держави в управлінні Концерном.

Наприклад, корпоратизація дає можливість менеджменту закріпити свої позиції і захиститися, в якійсь мірі, від різких кадрових змін з боку держави. Це відбувається тому, що АТ вже працює за іншими правилами, навіть якщо 100% акцій належать державі. Так, призначення директора відбувається на загальних зборах акціонерів або на засіданні Наглядової Ради, де як прописано. А значить завжди можна зробити рішення суду, де в якості забезпечувального заходу буде рішення не проводити збори, Наглядову раду, до якоїсь події. Призначення органів управління буде супроводжуватися підписанням контрактів, де будуть прописані "золоті парашути" як для менеджменту, так і для членів НР. Все б добре, але в основному про КРI, ніхто ніколи не пам'ятає, і в підсумку державні підприємства отримують додаткові витрати у вигляді "говорящих голов", зиску від яких мало, а відповідальності взагалі ніякої.

Аргумент про те, що все запрацює за кращими стандартами корпоративного управління, ми відкидаємо, зважаючи на особистий досвід засновника ІК "ТЕКТ". Ми вже рік не можемо домогтися від керівництва Укроборонпрому хоч якоїсь стратегії щодо нашого підприємства - ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова, тому просимо в останніх листах і розмовах, віддайте підприємство, назад в ФДМУ, де воно раніше і було, для приватизації. Тим більше, що оборонного підприємство нічого не виробляє і замовлень у нього немає.

Якщо скласти всі пазли, то виходить, що зайшла команда під умовною назвою "соросята", яка ставить собі за мету знизити роль держави в управлінні оборонними підприємствами. З цією метою у них є весь необхідний інструментарій і однодумці, як в Мінекономіки, так і в ОП (Саакашвілі), і групі депутатів готових просувати даний законопроєкт.

Звичайно, питання не просте, віддати галузь під зовнішнє управління або намагатися зробити щось самим (з нашим рівнем корупції) і відповіді на ці питання шукати необхідно. Але поки ми бачимо мало результативності від зовнішнього управління, коли ставка робиться на людей далеких від тих професійних знань, які їм потрібні для управління конкретними підприємствами.

Ну і хочеться вірити, що у нас є ще державні посадовці в особі Горбуліна, Уруського, Данілова, які будуть стояти на сторожі інтересів нашої держави. Тож в кінці додамо коментарі до відеоінтерв'ю Данілова виданню Українська правда, де він, починаючи з 43 хвилини, говорить про Концерн. Правда намагається обходити гострі кути, але з контексту випливає, що така реформа, яку пропонує Абромавічус, не знаходить розуміння у керівництва країни.

Для довідки:

ІК "ТЕКТ" створена в 1995 році і працює в сфері інвестицій і фінансових послуг, надає повний спектр інвестиційних послуг, послуг із супроводу угод M&A, управління проектами, а також є власником 40,0753% ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова, яке входить в ДК "Укроборонпром".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА