14:10 12.12.2023

Грошові виплати військовим: до чого готуватися у 2024 році - експертна думка адвокатів ЮК "Мережа права"

3 хв читати

За підсумками 20 місяців повномасштабної війни у кожному військовому підрозділі, який бере участь у бойових діях або знаходиться в тилу, виникли проблеми з організацією виплат військовослужбовцям. Серед причин, які призвели до тисяч звернень у суди для поновлення прав отримати виплати можна виділити декілька головних: неврегульованість норм законодавства, помилки в оформленні документів, недбалість виконавців, складна та багатоетапна процедура збору довідок та висновків (зокрема медичних комісій).

"За півтора року роботи юридична компанія "Мережа права" системно відпрацювала більшість кейсів, які ставали причиною невиплат військовим. Серед основних напрямів – це виплати бойових, підйомних (на облаштування одноразово), невчасні виплати при звільненні. Проте, ґрунтовний шар проблем в практиці виявлений у виплатах військовим, які отримали поранення та знаходяться на лікуванні. Серед звернень домінує саме причина припинення виплат бійцям після поранення, попри те, що держава фіксує для них суму грошової винагороди, яку боєць отримував під час служби", - заявив військовий адвокат ЮК "Мережа права" Владислав Мандрик.

Так, за 20 місяців війни кожен другий військовослужбовець вже звертався за консультацією до юристів, до адвокатів або особисто до суду для поновлення своїх прав. На поновлення виплат захиснику України, який отримав поранення, може знадобитися від кількох місяців до 6-7 місяців.

ЮК "Мережа права"  за півтора роки повернула військовим понад 17 млн грн виплат лише за лікування. Разом з іншими виплатами, сума повернення законної винагороди військовим сягає 30 млн грн.

Як акцентують адвокати компанії, система виплат зараз побудована так, що 75% звернень з питань виплат вдається врегулювати у досудовому порядку. Тобто, прямі адвокатські запити та пошук документів можуть повернути військовослужбовцю законі виплати. Серед тенденцій – у військових частинах визнають складність та неврегульованість питання виплат та зі свого боку намагаються сприяти поверненню виплат військовослужбовцям, не доводячи справи до суду.

"Треба звернути увагу самих військових, що вони втрачають місяці на листування з командуванням частин та весь час, коли встановлюються обставини,  не отримають законну грошову винагороду. Тож, їм необхідно знати, що є вже ефективна напрацьована практика адвокатської роботи в частині запитів, пошуку документів та поновленні прав на виплати. Вже в самих складних випадках такі справи доходять до суду. Проте й там позитивна судова практика. Понад 90% справ вирішується на користь військових",- підкреслює військовий адвокат ЮК  "Мережа права" Владислав Мандрик.

Військові адвокати акцентували, що проблемні питання залишаються й при отриманні статусу учасника бойових дій. Незважаючи на те, що в цьому році двічі відбулися зміни у процедурі наявна суттєва неврегульованість правових моментів.

"В цьому році до порядку надання статусу УБД двічі було внесені зміни, які теоретично мали б полегшити процес отримання посвідчення. В той самий час в Положення про комісії Міноборони №369 від 10 листопада 2022 року зміни не внесли. В цьому нормативно-правовому акті лишилася вимога про надання 3 витягів та двох копій документів", - заявила військовий адвокат "Мережі права" Алла Отрох.

Адвокати компанії "Мережа права" зазначили, що відсутність єдиного правового підходу призводить до системних порушень прав військових та постійному виникненню нових проблем. Ефективна робота адвокатів, яка допомагає відновити виплати через різні правові процедури, не вирішує системної проблеми в цілому. Тому, військові адвокати наполягають на внесенні змін в нормативно-правові акти.

Зі свого боку, адвокати та юристи Компанії "Мережа права" ведуть безкоштовні консультації для всіх військовослужбовців України. Детальна інформація: https://merezha-prava.com.ua/

🔹 Юридична компанія "Мережа права"
🔸 + 38 (073) 135 84 88
🔹 Працюємо по всій території України
🔸 Пишіть нам   / merezha.prava  
🔹 Підпишіться на наш YouTube-канал:    / @merezha_prava  
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА