13:23 14.12.2023

В Україні запускають реєстр осіб, які зловживають владою для тиску на бізнес - Маніфест 42

6 хв читати
В Україні запускають реєстр осіб, які зловживають владою для тиску на бізнес - Маніфест 42

В Україні запускається Реєстр Маніфесту 42, до якого будуть включені особи, що зловживали владою з метою тиску на бізнес.

Про це 14 грудня на пресконференції у пресцентрі інформаційного агентства  "Інтерфакс-Україна" повідомив співзасновник громадської спілки "Маніфест 42", голова Організації роботодавців легкої промисловості Олександр Соколовський.

Процедура включення у реєстр передбачає кілька етапів:

  1. Перевірка  спеціалістами "Маніфесту 42" документів, які вказують на зловживання владою з метою тиску на бізнес.
  2. Публічні розслідування в авторитетних ЗМІ, які вказують на зловживання владою з метою тиску на бізнес.
  3. Погодження Наглядовою Радою "Маніфесту 42" зібраної інформації як достатньої для включення конкретної особи у Реєстр "Маніфесту 42".

"Реєстр Маніфесту 42 - наша відповідь на свавілля тилових силовиків та чиновників, які тиснуть на бізнес. В умовах війни ця проблема стала загрозою для національної безпеки України. Ми в жодному разі не беремося підміняти судові та дисциплінарні інстанції. Йдеться про інститут репутації. Разом із законодавчими змінами та іншими ініціативами "Маніфесту 42" Реєстр спрямований на подолання проблеми безкарності осіб, які грубо зловживають владою", - відзначив Олександр Соколовський.

Співзасновник "Маніфесту 42" також повідомив, що включення у Реєстр Маніфесту 42 означатиме для особи початок ініційованої громадськістю процедури притягнення до відповідальності. При цьому будуть інструменти публічного тиску через ЗМІ, професійні адвокати, а також передбачені законом дисциплінарні комісії при правоохоронних органах.

Голова правління громадської спілки "Маніфест 42" Сергій Позняк повідомив, що три чверті кримінальних справ проти бізнесу "зависають" з метою корупційного тиску - 74% кримінальних справ проти бізнесу в Україні порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом.

Згідно статистичних даних ГПУ, у січні-листопаді 2023-го року лише  26% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходять до суду з обвинувальним актом. Це найгірший показник за час оприлюднення відповідної статистики.

За 2018 рік було 6334 проваджень по господарській діяльності, передано до суду з обвинувальним актом - 2021 (32%); за 2019 рік - 5947 проваджень по господарській діяльності, до суду з обвинувальним актом передано 1686(28%); у 2020 році - 5342 проваджень по господарській діяльності, до суду з обвинувальним актом передано 1620 (30%); за 2021 рік - 5469 проваджень по господарській діяльності, до суду з обвинувальним актом було передано 2164 (39%); у 2022 році - 3414 проваджень по господарській діяльності, до суду з обвинувальним актом передано 1149  (33%). У період з  січня до листопада  2023 року було відкрито 4249 провадження, до суду з обвинувальним актом передано лише 989 (26%).

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні 5 років. Згідно статистичних даних ГПУ, у січні-листопаді 2023-го року закрито 324 провадження. Це уп’ятеро менше, ніж у 2021 році.

"Процедура закриття кримінальних справ проти бізнесу потребує спрощення та автоматизації. За власною ініціативою слідчі дуже рідко ініціюють закриття "завислих" кримінальних справ. Але за хабарі - будь ласка. Протягом 2022-23 років слідчі майже припинили закривати справи проти бізнесу. Це один з найбільш яскравих маркерів ефективності боротьби з корупцією у правоохоронних органах", - заявив член Ради CEO Club (співзасновника "Маніфесту 42") Володимир Терещенко.

"Рекордно висока частка "завислих" справ вказує на те, що тилові силовики для корупційного тиску на бізнес використовують надумані приводи. Ці справи роками лежать без руху, продовжуються судами майже автоматично, передаються від слідчого до слідчого "у спадок", щоб змусити бізнес платити хабарі. Статистику не обдуриш. Поки частка "завислих" кримінальних справ буде на історичному мінімумі, говорити про прогрес у подоланні проблеми корупційного тиску на бізнес не доводиться", - заявив голова правління "Маніфесту 42" Сергій Позняк.

Співзасновник "Маніфесту 42",  голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник повідомив, що  громадська спілка "Маніфест 42" звернулася до президента України Володимира Зеленського із закликом опрацювати і внести до Верховної Ради законопроєкти, спрямовані на захист бізнесу від корупційного тиску тилових силовиків.

Один із законопроєктів передбачає запровадження мораторію на арешт рахунків та "маски-шоу" за участю силовиків на період дії воєнного стану. Виключення можуть бути застосовані лише для справ, які стосуються національної безпеки.

Другий законопроєкт передбачає надання адвокатам додаткових інструментів захисту підприємців, проти яких порушено кримінальні справи, а також обмежує правоохоронців у сферах, де спостерігається найбільше зловживань.

Зокрема, передбачено наступне:

  • Арешт на майно не може перевищувати 30 днів. Строки мають бути вказані в ухвалі суду. Клопотання про подовження термінів арешту майна може подавати виключно прокурор. Максимальний загальний строк арешту - 90 днів.
  • Автоматичне повернення речей та документів, що вилучені після обшуку, але не повертаються після перевищення строку дії ухвали про "тимчасовий доступ".
  • Заборона арештовувати майно особи, яка не має статус підозрюваного у кримінальній справі.
  • Якщо строк дії арешту майна закінчився, заява про повторний арешт майна не розглядається.
  • Учасником розгляду клопотання про арешт майна з боку сторони обвинувачення може бути виключно прокурор.
  • Особи, які належать до числа учасників розгляду клопотання про арешт майна мають необмежене у часі право на безперешкодне ознайомлення з усіма наявними матеріалами відповідного клопотання (у т.ч. матеріалами судової справи) за своєю першою вимогою на адресу слідчого, прокурора, слідчого судді, суду.
  • Забороняється арешт вилученого після обшуку майна без присутності в суді власника цього майна.
  • Відеофіксація обшуку правоохоронцями має бути безперервною. Відеофіксацію можуть також мають вести адвокати та свідки.

"Два законопроєкти "Маніфесту 42" розроблені із залученням кращих практикуючих адвокатів. Ми закликаємо президента Володимира Зеленського опрацювати і внести ці ініціативи на розгляд Верховної Ради. Сподіваємось на те, що Гарант Конституції виступить на захист 42 статті Основного закону, яка передбачає право на підприємницьку діяльність. Арешти майна та блокування рахунків фактично є обмеженням права на підприємницьку діяльність, це неприпустимо", - відзначив Дмитро Олійник.

"Потрібно казати постійно, що підприємці – це не злочинники. Це люди, які сплачують податки, створюють додаткову ціну, створюють майбутнє цієї країни. Вони фактично протистоять з однієї сторони навалі РФ, з іншої сторони чиновничому і правоохоронному безпределу," – уточнив Андрій Семидідько, голова Антирейдерського Союзу України.

"Ці громадяни, які іменем України збагачуються і які фактично годуються за рахунок наших податків, які підприємці платять   - годуються бюджетом. Вони повинні захищати державу, але чомусь вони займаються фактично роздійкою бізнесу. Вони ніби йдуть на фронт і не призиваються, як повинно було бути, на відміну від наших підприємців, які як громадяни України, займаються захистом країни," – додав А.Семидідько.

"Фактично падає рівень аналітичної роботи в правоохоронній середі тих виконавців, які займаються, мародерством", - уточнив він.

"Маніфест 42" - громадський рух, створений бізнесом для захисту від свавілля тилових силовиків, корупційних чиновників та суддів, чорних нотаріусів та реєстраторів. 42 стаття Конституції гарантує право на підприємницьку діяльність.

Сайт Реєстру https://manifest42.com.ua

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА