17:43 01.11.2017

Генпрокурор: Каськів погодився на спрощену екстрадицію, а не добровільно приїхав

3 хв читати
Генпрокурор: Каськів погодився на спрощену екстрадицію, а не добровільно приїхав

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що екс-голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) України Владислав Каськів погодився на екстрадицію, а не добровільно прибув в Україну.

"Про добровільний приїзд не йдеться, йдеться про добровільну згоду на екстрадицію. Це різні речі", - сказав Ю.Луценко в середу на брифінгу в Києві.

Він пояснив: "Уряд Панами ухвалив рішення про передання в Україну пана Каськіва. З цим рішенням пан Каськів добровільно погодився. Теоретично він міг його оскаржити в панамських судах, але, очевидно, прийняв рішення підкоритися цьому рішенню".

За його словами, троє співробітників СБУ купили за кошти держбюджету України квитки в обидва боки, поїхали в Панаму й повернулися з В.Каськівим.

"Пан Каськів вирішив оплатити свої квитки самостійно, за що ми йому щиро вдячні від імені державного бюджету України", - додав генпрокурор.

Як повідомлялося, В.Каськіва було оголошено в міжнародний розшук за ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 КК (службове підроблення). Правоохоронці підозрюють його в заволодінні в 2012 році в змові з іншими особами коштами держбюджету України на суму близько 7,5 млн грн.

8 вересня 2016 року стало відомо про отримання Генпрокуратурою від Інтерполу підтвердження про арешт В.Каськіва в Панамі. 12 вересня Панамський суд обрав В.Каськіву запобіжний захід у вигляді застави $600 тис., він подав клопотання про політичний притулок.

У березні 2017 року стало відомо, що Панама відмовила В.Каськіву в наданні статусу політичного біженця.

Генпрокурор України Юрій Луценко 1 листопада повідомив, що В.Каськіва екстрадирували з Панами в Україну і доправили в Головне слідче управління Генпрокуратури.

Цього самого дня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про обрання В.Каськіву запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці з можливістю внесення застави в розмірі 160 тис. грн. Крім того, суд зобов'язав його здати всі наявні закордонні паспорти та являтися на першу вимогу до слідчого, а також повідомляти про своє місцезнаходження.

При цьому, як розповіла прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, В.Каськіва відпустили з-під варти прямо в залі засідань суду із зобов'язанням у п'ятиденний термін внести заставу. "В разі несплати протягом п'яти днів його буде повторно затримано й заарештовано", - додала вона.

Л.Сарган також поінформувала, що під час закритого судового засідання захист екс-голови Держінвестпроекту надав суду довідку про повне відшкодування підозрюваним завданих державі збитків.

Сам В.Каськів заявив про добровільне повернення в Україну та рішення відшкодувати державі збитки незалежно від остаточного рішення суду з цього питання.

"Я справді добровільно повернувся в Україну. Моя позиція проста - я доводитиму свою правоту в суді. Ще 18 вересня я звернувся до влади Панами з проханням дозволити мені добровільно приїхати в Україну. 27 жовтня Верховний суд Панами задовольнив моє прохання. При цьому суд зафіксував міжнародні гарантії України, які не можна відкликати, про невисунення додаткових обвинувачень", - написав В.Каськів на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу вдень.

Він також наголосив, що "для того, щоб припинити спекуляції щодо збитків державі, вирішив їх відшкодувати незалежно від остаточного рішення суду". "З цих самих причин вирішив самостійно оплатити переліт", - додав В.Каськів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА