07:55 24.11.2017

ВРП відкидає звинувачення Горбатюка в зволіканні з розглядом скарг на дії суддів у справах Майдану

3 хв читати

Вища рада правосуддя (ВРП) зазначає, що заяви начальника департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка щодо зволікання ВРП з розглядом скарг на дії суддів у справах потерпілих на Євромайдані, не відповідають дійсності.
"Звертаємо увагу Генеральної прокуратури України на неприпустимість спекуляції почуттями громадян, які вже тривалий час очікують справедливого і своєчасного розслідування Генеральною прокуратурою України злочинів, спрямованих на протидію мирним акціям протесту під час Революції Гідності, які відбулися протягом листопада 2013 - лютого 2014 в Україні", - повідомляє управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП в четвер.
Вища рада правосуддя підкреслює, що в першу чергу розглядає дисциплінарні справи щодо суддів, які виносили рішення щодо активістів Майдану в період з 21 листопада 2013 року до дня вступу в силу закону України "Про відновлення довіри до судової влади в Україні".
"Однак на розгляді ВРП знаходиться більше 12 тис. скарг на дії суддів, заяв про порушення вимог щодо несумісності суддями і прокурорами, скарг на рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів", - сказано в повідомленні.
Разом з тим, як розповіли в ВРП агентству "Інтерфакс-Україна", за результатами роботи ТСК передала до Вищої ради юстиції 41 висновок про наявність ознак порушення присяги в діях 46 суддів. За всіма висновками ТСК Вища рада юстиції протягом 2015-2016 років прийняла остаточні рішення і щодо 29 суддів були внесені подання про звільнення в зв'язку з порушенням присяги судді.
"Зазначені судді відповідно до чинної на той час процедури були звільнені з посад за порушення присяги судді президентом України (10 суддів) і Верховною Радою України (19 суддів). Щодо 8 суддів Радою прийнято рішення про направлення матеріалів до ВККС України; щодо ще 10 суддів прийнято рішення про відмову у внесенні подання про звільнення за порушення присяги судді", - поінформували в ВРП.
Так, в 2016 році за результатами розгляду матеріалів, що надійшли, Вищою радою юстиції було прийнято 43 рішення про відкриття дисциплінарної справи щодо 45 суддів. За результатами розгляду справ за порушення присяги було звільнено двоє суддів.
Також у Вищій раді правосуддя поінформували, що за 10 місяців 2017 року було відкрито 71 дисциплінарну справу щодо суддів і відмовлено в відкритті такої справи щодо 60 суддів.
За результатами розгляду цих справ було прийнято рішення внести подання про звільнення 35 суддів, відмовити в залученні до дисциплінарної відповідальності 67 суддів і про тимчасове відсторонення від правосуддя 5 суддів.
Інформація про вчинені дисциплінарні виробництва і мотиви рішень Дисциплінарних палат і Вищої ради правосуддя щодо кожного конкретного судді публікується на офіційному сайті Вищої ради правосуддя.
"У зв'язку із зазначеним Вища рада правосуддя закликає представників інших державних органів діяти і висловлюватися в межах визначених законом повноважень і відповідальності", - сказано в повідомленні.
Як повідомлялося, 21 листопада С.Горбатюк заявив про зволікання з боку Вищої ради правосуддя в розгляді скарг на дії суддів у "майданівських справах". Він повідомив, що на сьогоднішній день спрямовані скарги щодо 12 суддів. "Як мінімум швидкий розгляд скарг міг би істотно поліпшити стан розгляду справ в судах, але це не відбувається", - констатував начальник департаменту.
За словами С.Горбатюка, у ВРП є 45 днів для призначення до розгляду, але ВРП не розглядає скарги до півроку, після чого "за надуманими обставинами повертають без розгляду, вимагаючи додаткові документи".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА