12:04 28.11.2017

Мінські домовленості "мертві", й потрібні нові угоди, що передбачатимуть виведення з Донбасу іноземних військ і контроль держкордону - Аваков

3 хв читати
Мінські домовленості "мертві", й потрібні нові угоди, що передбачатимуть виведення з Донбасу іноземних військ і контроль держкордону - Аваков

 Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що Мінські домовленості наразі вже не працюють, у зв'язку з чим є потреба досягнення нового варіанту домовленостей, спрямованих на вирішення ситуації на Донбасі.

"Я вважаю, що мінські угоди мертві, й говорити про це вже не варто. Потрібно віддати належне, що Мінські угоди були необхідні як механізм припинення вогню", - сказав він у вівторок у Києві під час Національного експертного форуму "Україна: у прагненні до рівноваги".

За словами міністра, Мінські домовленості свого часу спрацювали й дали позитивний результат у вигляді зниження кількості втрат серед українських військовослужбовців.

"Чи можуть Мінські домовленості бути імплементовані під реальний механізм для досягнення миру та розв'язання конфлікту? Моє глибоке переконання, що ні, і тим паче - в тій манері, в якій РФ намагається інтерпретувати ці угоди", - висловив переконання він.

На думку А.Авакова, мають бути наступні угоди - "віденські, паризькі, будь-які інші, в які дуже ясно були б інтерпретовані основні засади, які закладені й обговорюються всіма політиками нині".

Він також назвав ці принципи: "Перше - це повне виведення всіх російських військових з'єднань із території України, контроль на кордоні України спільно з миротворцями, який запропонував президент (України - ІФ) Порошенко, введення органів юстиції України на території України, окупованої наразі на Донбасі та в Криму, проведення виборів. І як політик вам кажу, що мені абсолютно байдуже, хто на цих виборах переможе... Набагато важливіше, що ми відновимо верховенство закону".

Також А.Аваков висловився за необхідність ухвалення закону про колаборантів, а філософія амністії має безпосередньо корелюватися з тим, "чи є на руках кров українських солдатів", і якщо є, то механізми амністії працювати стосовно таких осіб не повинні.

"Якщо люди співпрацювали з місцевими адміністраціями, вимушено або через слабкість, певною мірою, то тут має бути наша воля примирення, і ми повинні визначити, що ми цю сторінку перегорнули", - додав він.

На переконання глави МВС України, звільнення Донбасу можна домогтися так: "Миротворці спільно з українськими силами стають на кордон України міжнародно визнаний. Із території України йдуть усі підрозділи РФ, забирають із собою всі ці напівбандитські організації... І туди вводяться органи юстиції: ніяких народних міліцій, ніяких своїх додаткових судів, все виключно в законодавчому та юридичному полі України".

У разі реалізації цих кроків, за словами А.Авакова, настане час "тактики малих кроків", коли кожен крок має доводити громадянам України, котрі живуть на Донбасі, що "з Україною їм краще, ніж з окупаційним режимом".

При цьому глава МВС України додав, що цей шлях потребуватиме колосальних фінансових вкладень - "20-30 млрд, знадобиться багато років, від 5 до 10 років, щоб пройти шляхом реабілітації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА