20:21 01.12.2017

Україна та Польща проведуть переговори з відновлення ексгумації 4 або 5 грудня

3 хв читати
Україна та Польща проведуть переговори з відновлення ексгумації 4 або 5 грудня

Українська та польська сторони на початку наступного тижня проведуть нараду за участю польського віце-прем'єра Пьотра Глінського з питання відновлення ексгумації загиблих у ХХ столітті поляків на території України, заявляє міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

"Нині є спроба повернутися до польсько-українських переговорів із віце-прем'єром Глінським. Така нарада запланована на 4 або 5 грудня, і ми сподіваємося, що рішення повернутися до ексгумації буде прийнято. Ми не припиняємо зусиль, тому що надія помирає останньою. Ми також вважаємо, що це проблеми, які можна вирішити без витрат", - сказав В.Ващиковський в інтерв'ю польському виданню wPolityce.pl.

Він також заявив, що президент України Петро Порошенко запропонував польським міністрам розпочати діалог про можливість початку процесу українсько-польського примирення на зразок "Яд ва-Шем" в Ізраїлі, проте наразі поступу в цьому питанні немає.

"Йдеться про пошук поляків і українців з обох боків, які в ті скрутні часи допомагали одне одному, оцінку їх та створення пантеону героїв, як і в "Яд ва-Шем"... На жаль, рік минув, і відповіді не було... Це питання також було порушено ще раз минулого тижня в п'ятницю в Брюсселі на саміті Східного партнерства, дійшло до короткої розмови президента Порошенка з прем'єр-міністром Шидло (Беата Шидло - ІФ). Президент Порошенко закликав залишити це питання історикам", - заявив глава польського зовнішньополітичного відомства.

"Ми відповіли, що створили Форум польсько-української співпраці, до якого, власне, входять історики та науковці. Головою цього форуму з польської сторони є пан Малицький з Варшавського університету, проте українська сторона не співпрацювала з ним. Що гірше, були ухвалені також рішення, як створення списку небажаних в Україні осіб, зокрема мера Перемишля, або рішення заборонити ексгумацію в Україні", - додав В.Ващиковський.

На запитання про можливе вирішення проблемного в Польщі питання, що, висуваючи своїх героїв, українці пропонують учасників Української повстанської армії, міністр сказав: "Українці мають сучасних героїв, таких як Небесна сотня або солдати АТО". "У них є герої, яких ми також поважаємо. Нам не треба було шукати бандерівців, повертатися до спірних героїв Другої світової війни", - заявив В.Ващиковський.

Як повідомлялося, раніше Інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму стосовно пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема з демонтажем українського пам'ятника в с. Грушовичі біля Перемишля (Республіка Польща).

17 листопада в Кракові відбулася зустріч консультаційного комітету України та Польщі. У засіданні взяли участь заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв та держсекретар - керівник Офісу президента Польщі Кшиштоф Щерський. Президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі з метою запобігання подальшій ескалації напруги між двома країнами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

Результатом Саміту миру має стати комюніке лідерів - Зеленський

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА