11:45 23.01.2018

"Свободівці" пікетують КС України з вимогою скасувати "мовний закон Ківалова-Колесніченка", який наразі розглядають щодо конституційності

3 хв читати
"Свободівці" пікетують КС України з вимогою скасувати "мовний закон Ківалова-Колесніченка", який наразі розглядають щодо конституційності

Група представників Всеукраїнського об'єднання "Свобода" проводить пікет Конституційного суду України, де розглядається справа за конституційним поданням 57 нардепів щодо відповідності Конституції України закону "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 (№ 5029-VI).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у вівторок вранці близько активістів "Свободи", більшість з яких тримають партійні прапори, зібралися перед входом до КС України з вимогою скасувати цей закон, оскільки вважають, що він "паплюжить українську мову". У розповсюджуваних активістами листівках, зокрема, написано: "Закон Ківалова-Колесніченка - це троянський кінь, засланий з Кремля".

За словами самих учасників акції, вони зроблять все, щоб скасувати цей, на їхнє переконання, "антиконституційний злочинний закон, що нівелює українську мову, і по суті надає державний статус російській мові - мові (президента РФ Володимира - ІФ) Путіна та окупації".

Вони вважають, що під час ухвалення цього закону було допущено низку помилок, таких, як: "Порушення норм матеріального права", його "невідповідність Конституції України", "порушення процедури ухвалення".

Також учасники заходу нагадали, що Верховна Рада вже пробувала скасувати його, однак тодішній спікер парламенту Олександр Турчинов не поставив свого підпису під цим рішенням. При цьому пікетники висловили сподівання, що "цього разу вони скасують, і для цього активісти зроблять все".

Громадський порядок під час проведення масової акції забезпечують близько 10 правоохоронців, що тримаються осторонь.

Наразі обстановка спокійна, жодних порушень громадського порядку не спостерігається.

Як повідомлялося, конституційне подання 57 народних депутатів України щодо конституційності даного закону, що надійшло 10 липня 2014 року, було розглянуто колегією суддів КС, після чого 10 жовтня того ж року було відкрито провадження у справі про конституційність закону.

Верховна Рада ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня 2012 року. 8 серпня президент Віктор Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету Міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні.

Закон вступив у силу 10 серпня, він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

У 2012 році Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська і Дніпропетровська обласні ради прийняли рішення про визнання російської мови регіональною.

Угорська мова є регіональною в місті Берегове (Закарпаття), молдовська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області. Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (рум. Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

Водночас 24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування закону України "Про засади державної мовної політики" За скасування закону тоді проголосували 232 народних депутати з 334, що зареєструвалися в залі. Це, зокрема, стало підставою для влади Криму заявити про утиски прав російськомовного населення.

Водночас, на той час в.о. президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов відмовився підписувати ухвалений закон. Таким чином, він не вступив у силу.

17 листопада 2016 року Конституційний суд України розпочав розгляд справи за цим конституційним поданням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА