10:32 09.02.2018

ЄСПЛ присудив звільненому з ув'язнення в РФ українцеві Афанасьєву EUR2 тис. компенсації

3 хв читати
ЄСПЛ присудив звільненому з ув'язнення в РФ українцеві Афанасьєву EUR2 тис. компенсації

Європейський суд з прав людини на засіданні в четвер ухвалив стягнути з РФ на користь громадянина України Геннадія Афанасьєва EUR2 тис. - двома постановами по EUR1 тис. щодо кожного з двох звернень про пережиті ним нелюдські умови перевезень у тюремних транспортних засобах Федеральної служби виконання покарань РФ.

"ЄСПЛ повністю підтвердив правдивість моїх слів і свідчень щодо моєї долі і умов тримання в кремлівських катівнях і загалом подій, що відбувалися 767 днів мого ув'язнення. Таке рішення - це міцний козир і аргумент в руках на майбутнє, який я буду використовувати проти всіх тих, хто намагається виправдати російську агресію", - написав Г.Афанасьєв на своїй сторінці в соцмережі Facebook в п'ятницю.

Він зазначає, що "присуджені жалюгідні 2000 євро за пережиті мною знущання свідчить лише про те, що суд залежить від російського уряду". "ЄСПЛ сам порушив конвенцію. Він повинен був запропонувати Україні висловитися по суті моїх скарг, тому що я є громадянином України. Цього не сталося", - зазначив Г.Афанасьєв.

Правозахисник Ернест Мезак, що подавав звернення Г.Афанасьєва в ЄСПЛ, на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомляє, що одне звернення стосувалося перевезень заявника по залізниці в тюремну колонію в м. Сиктивкар, а інше - перевезення з Сиктивкара в м. Ухта для огляду офтальмологом і назад в 2015 році. Йдеться про вкрай низьку площу розміщення, відсутність можливості лягти чи встати в камері в повний зріст, позбавлення сну режимними заходами, відсутність туалетів, проникнення холодного повітря з вулиці в камери та інші порушення.

За його словами, звернення було подано в квітні-травні 2016 року. Пізніше уряд РФ, не заперечуючи викладені факти, заявив про завищену суму моральної шкоди. Е.Мезак у відповідь відправив до ЄСПЛ лист, у якому попросив стягнути на користь Г.Афанасьєва компенсацію моральної шкоди в розміні EUR7 тис і EUR5 тис. відповідно.

"Я, м'яко кажучи, дуже розчарований. Очевидно, що обрана ЄСПЛ стратегія подолання системної проблеми, окремим випадком якої є ця справа Геннадія, прирікає і далі багато і багато десятків тисяч російських ув'язнених на перевезення в нелюдських умовах. Навіщо уряду щось змінювати, якщо простіше відкупитися, кинувши кільком десяткам жертв, скарги яких на умови перевезення щорічно доходять до Страсбурга, по 70 000 рублів?" - прокоментував правозахисник.

Як повідомлялося, засуджених в РФ кримчан, громадян України Г.Афанасьєва і Юрія Солошенка 14 червня 2016 року повернули в Україну в рамках їх обміну на одеських журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка. Відразу по прибуттю вони були доставлені в "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини" Державного управління справами (Київ).

У липні того ж року Г.Афанасьєв повідомив, що у вівторок отримав ключі від квартири від Державного управління справами, зазначивши, що не може повернутися до рідної домівки і рідне місто, що залишилися на анексованій території.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА