10:18 03.02.2023

Amic Energy подала позов проти росії до Європейського суду з прав людини

3 хв читати
Amic Energy подала позов проти росії до Європейського суду з прав людини

Київ, 03 лютого 2023 року – Австрійська мережа АЗК в Україні "Amic Energy" звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з позовом проти російської федерації.

"Руйнівна агресія росії проти України має бути покарана. Ми, як австрійський бізнес, переконані, що у 21 сторіччі насильство, розруха та ворожі дії проти незалежної та демократичної країни не можуть бути скоєні безкарно."- зазначає у своєму коментарі керуючий директор Amic Energy, Гюнтер Майер. "Ми вважаємо, що росія має бути притягнута до відповідальності за всі свої злочини скоєні проти українців. Тому ПІІ "АМІК Україна" подало позов в ЄСПЛ і ми сподіваємось, що суд підтримає наші аргументи та інші українські та міжнародні компанії в Україні, які здійснили такий крок".

У позові AMIC ENERGY в Україні, поданому до ЄСПЛ ще 14 січня 2023, компанія стверджує, що ворожі дії проти мирного населення України, суверенної території, працівників AMIC ENERGY та підприємства в цілому, свідчать про грубе порушення росією статті 1 Протоколу 1 до Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує право на мирне володіння майном. Зокрема, після протиправного захоплення російськими військами окремих територій Донецької, Херсонської та Запорізької областей України, майно ПІІ "АМІК Україна" було захоплено, розграбовано та в деяких випадках знищено російською армією та окупаційною владою, яка контролюється країною-терористом.

Зазначені дії країни-агресора призвели до втрати доступу до майна AMIC ENERGY в Україні, неможливості його експлуатації у своїй господарській діяльності.

Дії росії в Україні, в контексті яких було захоплено, розграбовано або знищено майно ПІІ "АМІК УКРАЇНА", є актом агресії проти України, вчиненим в порушення базових принципів ООН, норм міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Виходячи з вищезазначеного, російська федерація несе повну відповідальність за свої агресивні дії на території незалежної держави, включаючи захоплення, розграбування та знищення матеріальних цінностей, які належать Amic Energy в Україні. Попередній розмір заявлених збитків у позові становить понад 300 мільйонів гривень (8,5 мільйона євро).

"Звернення до Європейського суду з прав людини - це не бажання, це наш обов’язок, як суб’єкта господарської діяльності в незалежній та демократичній країні. Ми прагнемо справедливості та компенсації збитків, яких зазнали внаслідок військової агресії росії" - заявив прессекретар ПІІ "АМІК Україна".

Позов було подано відповідно до статей 34 та 41 вищевказаної Конвенції, які надають право ПІІ "АМІК УКРАЇНА" звертатися до ЄСПЛ та вимагати від російської федерації справедливу компенсацію за завдані збитки. Повідомлення про відкриття провадження за позовом ПІІ "АМІК Україна" в ЄСПЛ очікується в найближчі місяці.

Довідково:

AMIC Energy — австрійська компанія, що є власником мережі з 470 автозаправних станцій мобільного та роздрібного обслуговування в Австрії, Латвії, Литві, Польщі та Україні зі штаб-квартирою у Відні. Станом на 2021 рік, ПІІ "АМІК Україна" — одна із найбільших за обсягами реалізації мережа в Україні, що займає 7,4 % українського паливного роздрібного ринку. 

Після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, агресором були пошкоджені, пограбовані або знищені 36 АЗС AMIC Ukraine, в тому числі одна з найбільших українських нафтобаз у Бородянці Київської області. Станом на 03 лютого 2023 на тимчасово окупованих територіях залишаються 19 АЗС AMIC Ukraine з обмеженою інформацією щодо їх стану.

З моменту повномасштабного вторгнення та до 03 лютого 2023 року відремонтовано та вже працюють 11 АЗС у різних областях України. Наразі AMIC Ukraine завершує відновлювальні роботи на ще 2х АЗС: в Сумській області та в нещодавно деокупованому Херсоні.

Крім того, з 24 лютого 2022 року AMIC ENERGY в Україні не припиняє допомагати підрозділам Збройних Сил України, військовими адміністраціями та територіальними громадами різних областей тощо, вже передавши понад 275 тис. літрів пального, а також безкоштовно забезпечено ЗСУ комплектами військового одягу, бронежилетами, тепловізорами, захищеними планшетами, квадрокоптерами, біноклями, системою радіоуправління Motorola, БПЛА KVS ANTIDRON-G6 тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА