09:45 13.02.2018

Затримано працівника українського вишу, який розповсюджував шкідливе програмне забезпечення і займався майнінгом криптовалюти

2 хв читати
Затримано працівника українського вишу, який розповсюджував шкідливе програмне забезпечення і займався майнінгом криптовалюти

 Зловмисник за допомогою шкідливого програмного забезпечення (ШПЗ) викрадав персональні дані, для анонімізації всіх розрахунків за вчинення протиправних дій використовував криптовалюту, повідомили в департаменті кіберполіції Національної поліції України.

"Під час проведення процесуальних заходів працівники кіберполіції викрили співробітника одного з університетів міста Луцька в причетності до вчинення низки несанкціонованих втручань у роботу електронно-обчислювальних машин за допомогою шкідливого програмного забезпечення. Метою таких його дій було викрадення конфіденційних даних", - йдеться в повідомленні на сторінці відомства у Facebook, розміщеному в понеділок увечері.

Поліцейські встановили, що зловмисник з використанням ШПЗ викрадав персональні дані, після чого збував їх. Для анонімізації своїх злочинних дій він використовував криптовалюту, за допомогою якої відбувалися всі розрахунки.

У березні 2017 за матеріалами, зібраними співробітниками кіберполіції, слідчі Луцького відділу поліції Волині розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем і комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

За інформацією правоохоронців, особисту комп'ютерну техніку, яка містить відеокарти з великими обсягами пам'яті, правопорушник зберігав і використовував в університеті. Приміщення декількох кабінетів, майно (системи кондиціонування та охолодження техніки), електроенергію та можливості доступу до мережі Інтернет, які перебувають у власності державного закладу, він використовував для роботи так званої майнінгової ферми. "У такий спосіб він намагався уникнути сплати комунальних платежів та інших витрат власного рахунку", – йдеться в повідомленні.

"Санкціоновані обшуки правоохоронці провели за місцем роботи та проживання зловмисника. За їхніми результатами вилучено комп'ютерну техніку, яку наразі оглядають експерти. Проводяться подальші слідчі дії", – підсумували правоохоронці.

Поліція продовжує досудове розслідування у рамках розпочатого раніше кримінального провадження.

с

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА