15:53 20.02.2018

До подій 18 і 20 лютого 2014р. призвела умисна зачистка Євромайдану - Горбатюк

3 хв читати
До подій 18 і 20 лютого 2014р. призвела умисна зачистка Євромайдану - Горбатюк

Перші вбивства протестувальників на Євромайдані в Києві досі не розкриті, хоча слідство провело велику роботу і коло підозрюваних значно звузилося, зазначає начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

На брифінгу у вівторок у Києві він нагадав, що перші три вбивства протестувальників сталися в січні 2014 року, ще 77 осіб були вбиті 18 і 20 лютого.

"Справді, в нас така ситуація, що перші вбивства на сьогодні не розкриті, тобто не встановлені особи, які їх скоїли. Водночас слідство не зупиняється, рухається, і за результатами додаткових експертиз, оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих дій є просування щодо звуження кола підозрюваних", - розповів він.

Зокрема, за словами С.Горбатюка, йдеться про можливу причетність до цих злочинів співробітників одного з підрозділів правоохоронних органів.

Що стосується подій 18 і 20 лютого, то, за словами начальника Департаменту, "слідство вбачає ознаки цілеспрямованих дій на зачистку Майдану, на придушення протестних акцій у всіх цих подіях і причетність до них саме вищого керівництва держави".

"Розвиток подій, та жорстокість, яка була,... застосування мисливської картечі в штатних помпових рушницях правоохоронців, смерть протестувальників і правоохоронців, - усе це було необхідним і враховувалося тими, хто приймав рішення про проведення АТО (в центрі Києва проти мітингувальників - ІФ), щоб мати формальні підстави, на їхню думку, для оголошення антитерористичної операції... та об'єднання всіх правоохоронних органів для зачистки Майдану", - розповів С.Горбатюк.

Також начальник департаменту спецрозслідування підкреслив, що за єдиним планом з правоохоронцями також діяли "тітушки", які були озброєні штатними міліцейськими спецзасобами і власною зброєю.

"Їхнім завданням було розсіювати протестувальників, якщо внизу вдасться операція з відтискання і протестувальники почнуть переміщуватися нагору, до Михайлівської площі... Цей план об'єднував співробітників Служби безпеки України, МВС, інших служб, зокрема був узгоджений прокуратурою міста Києва", - підкреслив С.Горбатюк.

Таким чином, як пояснив начальник департаменту спецрозслідування ГПУ, колишньому керівництву країни, зокрема керівникам СБУ, інкримінується незаконне проведення АТО, тобто відсутність підстав для оголошення операції.

Що стосується подій 18 лютого, він повідомив, що за фактом загибелі 11 осіб і поранення понад 500 розслідувалася 17 кримінальних проваджень, щодо яких повідомлено про підозру 14 особам, зокрема колишньому президенту країни, тодішньому міністру внутрішніх справ, його першому заступнику, керівництву міліції Києва і спецпідрозділу МВС "Беркут".

С.Горбатюк нагадав, що 20 лютого загинули 48 протестувальників і 4 правоохоронця, а 80 протестувальників і понад 40 правоохоронців дістали вогнепальних поранень. "За результатами вбивств протестувальників розслідувалося 13 кримінальних проваджень, 35 особам повідомлено про підозру, 28 людей перебувають у розшуку. Обвинувальні акти щодо 5 осіб слухаються в суді... Це справа п'ятьох екс-беркутівців, яка слухається в Святошинському суді (Києва - ІФ)", - нагадав начальник департаменту.

За словами С.Горбатюка, 6 підозрюваних розшукуються, щодо 7 осіб обвинувальні акти спрямовано до суду, один з підозрюваних ознайомлюється з матеріалами кримінального провадження.

Говорячи про підозрюваних у кримінальних провадженнях щодо "майданівських подій", які досі працюють у правоохоронних органах, С.Горбатюк уточнив, що високі посади обіймають один підозрюваний, який працює в Нацгвардії, та ще двоє працюють у Нацполіції. Загалом, за словами начальника департаменту спецрозслідування ГПУ, 12 осіб, які проходять як підозрювані щодо подій Євромайдану, продовжують працювати в правоохоронних органах, зокрема і співробітники колишнього спецпідрозділу "Беркут", нині реорганізованого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА