13:37 07.03.2018

Товариство угорської культури Закарпаття підтримує ідею введення постійної місії ОБСЄ в області

3 хв читати

Громадська організація "Товариство угорської культури Закарпаття" (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - КМКС) слідом за офіційним Будапештом виступило за створення в Закарпатській області спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, повідомляє місцеве видання "Закарпаття онлайн" із посиланням на текст офіційної заяви організації.

У заяві КМКС "вітає пропозицію ОБСЄ щодо створення на Закарпатті спеціальної моніторингової місії, оскільки з огляду на події, які сталися в області останнім часом, це є вкрай необхідною ініціативою".

При цьому організація "висловлює подяку українським правоохоронним органам за їхню оперативну працю, завдяки якій вдалося затримати злочинців, які 27 лютого підірвали офіс ГО "КМКС", а також просить, щоб вони понесли "найсуворіше покарання за вчинений злочин".

Водночас до видання надійшла інша заява організації, в якій та "висловлює обурення" з приводу рішення Конституційного Суду України, який, на їхню думку, "посилаючись на формальні, а не на змістові причини", скасував закон №9073 "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року (т. зв. закон Ківалова-Колесніченка).

"Скасування цього, сприятливого для національних меншин закону, викликає занепокоєння, оскільки тепер немає діючого спеціального закону, який регулював би практичне застосування мов, а нормативно-правові акти використовуються тільки в тих сферах, які передбачені в галузевому законодавстві. Ми вважаємо, що рішення Конституційного Суду призвело до суттєвого обмеження прав використання мов нацменшин", - йдеться в заяві.

"Ми також стурбовані тим, що до Верховної Ради подані такі законопроекти про мову, які можуть призвести до подальших правових обмежень. Сподіваємось, що парламент в подальшому буде приймати такі закони, які відповідають європейським стандартам, враховують міжнародні зобов'язання, і в процесі розробки законів будуть брати участь представники національних меншин, зокрема угорців", - йдеться в заяві КМКС.

Як повідомлялося, в Ужгороді в лютому двічі підпалювали будівлю на Православній набережній, в якій розташований офіс КМКС.

Після цього посла України в Угорщині Любов Непоп викликали до МЗС Угорщини, а глава угорського зовнішньополітичного відомства Петер Сіярто заявив, що в Україні "зростають екстремістські політичні ідеї", і припустив, що "таким чином залякують представників угорської національної громади на Закарпатті". Він також заявив, що зустрінеться з Верховним комісаром ОБСЄ з прав людини з наміром донести йому необхідність розгортання спостережної місії в Закарпатській області.

Водночас перший заступник голови Закарпатської обласної ради і заступник голови КМКС Йосип Борто висловив переконання, що за підпалом офісу стоять іноземні громадяни, а не українці. А вже 4 березня голова Нацполіції України Сергій Князєв повідомив, що в Ужгороді затримано п’ятьох осіб за напад на КМКС, ймовірний організатор-іноземець перебуває в розшуку. Одного затримали в Черкасах, ще двох - в Кропивницькому.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що серед нападників на будівлю КМКС в Ужгороді наприкінці лютого є учасники АТО, а організатор - працівник "міністерства держбезпеки" Придністров'я, який після нападу на будівлю товариства втік додому і нині недосяжний для українського правосуддя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА