14:03 15.08.2018

Археологічні знахідки на території Києво-Печерського заповідника XII століття найближчим часом буде законсервовано

2 хв читати
Археологічні знахідки на території Києво-Печерського заповідника XII століття найближчим часом буде законсервовано

Археологічні знахідки, фрагменти фортифікаційних стін XII століття, знайдені цього року на території Митрополичого саду Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника найближчим часом будуть законсервовані, і з часом над ними, можливо, буде зведено павільйон для експонування, повідомив кандидат історичних наук Сергій Тараненко.

"Консервація (знайдених об'єктів - ІФ) буде у будь-якому разі, найближчі два-три тижні ми засиплемо піском", - розповів С.Тараненко журналістам у середу в Києві.

Також знахідки затягнуть спеціальною плівкою, щоб туди не потрапляла волога.

За словами експерта, об'єкти, можливо, будуть законсервовані на 2-3 роки, проте є бажання відкрити їх для експонування, і звести над ними павільйон вже наступного року. "Хочемо зробити павільйон, інформаційний центр, але музейного проекту ще не існує, є лише бажання" - зазначив С.Тараненко.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в середу, в День археолога в Києво-Печерському заповіднику журналістам презентували залишки фортифікаційних стін XII століття.

За словами С.Тараненка, який очолював археологічні роботи, відправною точкою для дослідження були відкриття археолога Володимира Богусевича у 1951 році, коли було вперше відкрито і частково досліджено невелику ділянку стіни.

Археолог зазначив, що в цьому році розкопки на території Митрополичого саду проводили співробітники науково-дослідного сектора археології науково-дослідного відділу історії та археології заповідника з допомогою студентів-істориків Київського університету ім. Бориса Грінченка.

"Залишки монументальної конструкції давньоруського часу різного ступеня збереження: фундаменти, фундаменти і цоколь і напівзруйновані фрагменти стіни. Знайдена пам'ятка є унікальною, оскільки, крім цих лаврських мурів, в Україні відомі лише два об'єкти монументальної фортифікації давньоруського часу", - розповів С.Тараненко.

За його словами, стіна є завдовжки 212 метрів. Археологи зробили 6 траншей, в яких видно залишки стіни.

С.Тараненко розповів, що наразі невідомо, якої саме висоти була стіна, але очікується, що вона була не більше чотирьох метрів, оскільки навіть в ті часи будівництво такої стіни було "дорогим задоволенням". Але щоб точно сказати висоту фортифікаційного укріплення, необхідно продовжити додаткові дослідження.

Експерт розповів, що в XIII столітті стіну було зруйновано, і дослідження підтверджують, що протягом наступних століть її розбирали на будівельні матеріали. "У різних траншеях ми бачимо різні ступені збереження цих фундаментів", - додав він.

За словами С.Тараненка, під час розкопок отримано близько 1500 знахідок, серед яких майже 100 фрагментів давньоруської цегли-плінфи. Також серед знахідок, за словами археолога, є фрагмент давньоруського металевого литого втулкового браслета з плетеним орнаментом і дві свинцеві пломби XI - XVIII століть з князівськими знаками з обох сторін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

Результатом Саміту миру має стати комюніке лідерів - Зеленський

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА